Članovi dramskog sindikata Narodnog pozorišta najavili štrajk 22. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi dramskog sindikata Narodnog pozorišta najavili štrajk 22. novembra

Članovi dramskog sindikat Singlus Narodnog pozorišta najavili su danas da će stupiti u štrajk 22. novembra, kada to pozorište slavi 150. rođendan, simbolično u 11.59 sati.

Odluku o stupanju u štrajk članovi sindikata Singlus predali su oko 14 časova Upravniku i Upravnom odboru Narodnog pozorišta, kao i na pisarnicu Ministrastva kulture i Vlade Srbije, piše u dopisu članova sindikata medijima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"I dalje se nadamo da će Ministarstvo i Vlada pre 22. novembra povući odgovarajuće poteze ka rešavanju krize koja u narodnom pozorištu traje već mesec dana", navodi se u saopštenju.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić pozvao je juče otvorenim pismom članove Drame nacionalnog teatra i sindikata Singlus koji traže njegovu ostavku, da ponovo pokušaju da zajednički nađu rešenje za "sindikalnu problematiku, ukoliko je ima".

"Poštovane i drage kolege, još jednom smo putem medija upoznati s najavom vaših aktivnosti u narednom periodu, u šta spada redovno iznošenje ultimativnih zahteva i najava štrajka. Ponovo vas najljubaznije pozivam, da pre tih koraka nađete vremena i dobre volje da sednemo i zajednički sagledamo sindikalnu problematiku, ukoliko je ima, i nađemo adekvatna rešenja za istu", naveo je Savić u pismu sindikatu.

On je predložio da u razgovor budu uključeni i drugi zainteresovani sindikati, "kako bi što sveobuhvatnije bile locirane neuralgične teme u našoj kući i lakše pronašli odgovori na pitanja iz sindikalnih oblasti".

"Što se tiče najave štrajka, ukoliko se, uprkos otvorenom pozivu na razgovor i dogovor, odlučite za ovu aktivnost, uveravam vas da će Narodno pozorište pomenuti Zakon (o štrajku), kao uostalom i svaki drugi, poštovati u potpunosti, štiteći time prava i obaveze svih na koje se članovi istog odnose", naveo je Savić u otvorenom pismu sindikatu.

Na kraju pisma Savić je članovima dramskog sindikata poručio da apeluje na njihovu "profesionalnosti, kolegijalnost i odnos prema svojoj umetnosti, kako bi pre svih drugih poteza pristupili razgovorima i dogovorima, i tako izbegli vraćanje naše verne publike sa vrata dvorana".

Kako Tanjug nezvanično saznaje jedan od kandidata da zameni Savića na mestu upravnika Narodnog pozorišta je aktuelni direktor ansambla "Kolo" Vladimir Dekić, dok se za predsednika Upravnog odbora NP kao moguće rešenje pominje Novica Antić, književni prevodilac i član brojnih rukovodećih tela ustanova kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.