Čak 30 odsto zdravstvenih radnika ne radi u svojim bolnicama: Preraspodeljeni su u druge zbog korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2020, 11:38

Čak 30 odsto zdravstvenih radnika ne radi u svojim bolnicama: Preraspodeljeni su u druge zbog korone

Ako je ušlo 400.000 građana i nek je 6 do 7 odsto bilo klicinoše to je 30.000 zaraženih, sutra 60.000 a prekosutra 120.000.

Čak 20 do 30 % zdravstvenih radnika u Beogradu, ali i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, ne ide u svoje bolnice nego je preraspodeljen u druge, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

On je kazao da zaraze ima svuda i objasnio da to zavisi od odlaganja zaštitne opreme koju nose medicinari.

-  Studije pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je nepoštovanje stavljanja i skidanja zaštitne opreme ključno da li će se zdravstveni radnici zaraziti. Nekad vam vreme ne dozvoljava da to ispoštujete jer je cilj da se pomogne pacijentu. Druga stvar, oni dolaze u kontakt sa svojim ukućanima, bračnim drugovima. Najvažnija stvar je što zaraženi radnik nekad ne zna da je zaražen pa dođe da radi.  Zbog toga imamo svuda ispdanje zdravstvenih radnika i celih bolnica iz sistema. Ali, suština je naći nultog odnosno onog od kog je zaraza krenula. Ako uspete da izolujete, uradite dezinfekciju,deo ljudi koji je bio u kontaktu sa njima sklonite, oni će se za 14 dana vratiti na posao - objašnjava prof. dr Gojković i dodaje:

- Sada na teritoriji Beograda skoro 20 do 30 odsto zaposlenih  ne ide u svoje bolnice nego je prespodeljen u druge. Ista je situacija i u centralnoj Srbiji, Vojvodini.

On je rekao da je zaražena sestra iz Instituta za plućne bolesti u Vojvodini bila savesna i nije unela infekciju u bolnicu:

- Ona se nije zarazila u bolnici, nego od komšije. Bila je savesna, rekla je da je bolesna, testirana je, ispostavilo se da ima koronu i smeštena je na Novosadski sajam.

Gojković otkriva da struka svakog sata dobija podatke o broju obolelih i preminulih.

-  U zavisnosti od toga, povećanja broja obolelih, tetsiranih, izveštaja o kretanju sa terena, donosimo mere.  Mnogo je važno da se mere ne donose suviše rane ali ni suviše kasne. Mi smo ih doneli u pravom trenutku - kaže Gojković

Prema njegovim rečima u Novom Sadu sada ima više od 100 obolelih a od jutros ih je na Novosadskom sajmu ukupno 62. Napominje i da Srbija sada ima oko 8 miliona stanovnika, s obzirom na to da je u zemlju došlu 400.000 ljudi.

- Što se tiče ostalih gradova Beograje najveće žarište, imam veliki problem sa jugom i istokom Srbije. Tu smo umali najveći udar naših građana koji su se vratili iz inostranstca. Veliki deo njih, naši epidemiolozi uspeli su da da stave pod kontrolu - kazao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.