ČIKA RAŠO, ZA NAS ĆEŠ ZAUVEK BITI ŽIV: Ovako je govorio miljenik mnogih generacija (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 20.Apr.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČIKA RAŠO, ZA NAS ĆEŠ ZAUVEK BITI ŽIV: Ovako je govorio miljenik mnogih generacija (VIDEO)

Raša Popov, legendarni srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore, preminuo je sinoć oko 23 sata u Beogradu u 84. godini života. Njegove reči će ostati zapamćene, a ovo su samo neke od njih. 

Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je za Telegraf.rs njegov sin, koji je rekao da još nije odlučeno vreme i mesto sahrane, da će te informacije biti poznate kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u toku dana, te da bi on voleo da oca sahrani u Aleji zaslužnih građana.

Radivoj Raša Popov bio je novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Poznati su mnogi Rašini citati a neki od njih su:

- Ne postoji osećanje da si Vojvođanin, ja se osećam Banaćaninom.

- S jedne strane, u gradovima kapital drže novi kompradori, to su oni koji trgovačkim špekulacijama stiču ogroman kapital, a sela uzimaju novi latifundisti. Sve je po latino-američkom obrascu. Kad sam to rekao na jednoj privatnoj televiziji, cenzurisali su me.

- Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na nekom fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku.

- Bogat si onoliko, koliko si proputovao svetom.



Rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu. Godine 1952. došao je na studije u Beograd. Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost.

Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista “Mladost“ od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Osim toga bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska bio je od 1983. do 1985. godine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju “Vidovi fašizma“.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su “Radost saznanja“, “Fazoni i fore“, “Varošarije“, “U snu san“, “Šešir bez dna“.

Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, a imaju sina Bojana i ćerku Dijanu.



(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KAD NOVAK POBEĐUJE, BOLESNICI OZDRAVLJUJU: Ovako je Raša Popov govorio o Đokoviću

Izvor: Kurir, 20.Apr.2017

...Popov je u intervjuu za "Bilje i Zdravlje" objasnio kako je napisao knjigu "Neobične priče o sportistima sveta i Srbije" On je jedno poglavlje knjige posvetio najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.."U knjizi sam o Đokoviću rekao: Kad Novak pobeđuje, bolesnici ozdravljaju Kada sam dva puta...

Nastavak na Kurir...

POSLEDNJI POZDRAV JUNAKU DETINJSTVA: Raša će biti sahranjen u subotu na Novom groblju!

Izvor: Kurir, 20.Apr.2017

...Komemoracija povodom smrti Raše Popova biće održana sutra u 13 časova u zgradi Radio-televizije Srbije, najavio je Javni servis..Radivoj Raša Popov rođen je u Mokrinu 26 juna 1933 godine Završio je Filozofski fakultet, odsek za književnost..Novinarsku karijeru započeo u novosadskom "Dnevniku"..Bio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.