CG: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Nebojše Medojevića

Izvor: VOA, 14.Nov.2017, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Nebojše Medojevića

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je u utorak optužnicu protiv lidera Pokreta za promjene, člana opozicione koalicije Demokratski front, Nebojše Medojevića, i još deset osoba, kojima se stavlja na teret pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije, saopšteno je iz tužilaštva. Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica, kojom se Medojević i ostale tereti za "stvaranje kriminalne organizacije" i "produženog krivičnog djela pranja novca", dostavljena Višem sudu u Podgorici, te da će ročište radi ispitivanja i ocjena zakonitosti i opravdanosti biti zakazano "u zakonskom roku". Optužnica protiv Medojevića, lidera PZP,  banjalučkog biznismena Momira Nikolića i grupe crnogorskih državljana uslijedila je nakon višemjesečne istrage o navodnom pranju novca uoči i za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. Tužilaštvo je u više navrata saopštilo da je istraga dovela do dokaza da su optuženi navodno oprali stotine stotine hiljada eura u interesu Medojevićevog Pokreta za Promjene, podsjeća portal www.antenam.net. koji prenosi pisanje dnevnika Pobjeda da spisak okrivljenih još nije konačan, podsjećajući da su na njemu direktor i tehnički sekretar PzP,  Dejan Vujisić i Željko Šćepanović, te lokalni diler deviza Gordan Konatar. Prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, Medojević je sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je banjalučki biznismen navodno nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta. Medojević se sumnjiči da je angažovao saradnike da za potrebe partije rade konverziju deviza, navodno lažno prikazujući novac kao donaciju partiji, s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza, prenosi taj portal. Specijalno tužilaštvo je utvrdilo i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva uplaćeno gotovo milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika. Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji iz Litvanije uplaćeno 170.000 eura, a sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u toj baltičkoj zemlji. Medojević, koji je istragu tužilaštva "najavio" i prije njenog pokretanja - optužujući Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za politički progon njega i ostalih lidera DF-a, više puta je negirao krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužnica protiv Nebojše Medojevića i grupe zbog pranja novca

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2017

Crnogorsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv lidera opozicionog Pokreta za promene (PZP) Nebojše Medojevića i još jedanaest osoba i optužilo ih da su deo kriminalne organizacije koja je prala novac, potvrdio je danas Viši sud u Podgorici..."Višem sudu u Podgorici dostavljena...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.