Region

0

Optužnica protiv Nebojše Medojevića i grupe zbog pranja novca

Autor: AP

Izvor: Beta

Optužnica protiv Nebojše Medojevića i grupe zbog pranja novca

Izvor: Foto: Freeimages

"Višem sudu u Podgorici dostavljena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se okrivljenom N. M. stavlja na teret izvršenje krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije (...), okrivljenom M. N. izvršenje krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije (…) i produženog krivičnog dela pranje novca (…), okrivljenima D. V, Ž. Ć, G. K, I. P, P. D, L. R, V. B, N. J, A. S, i M. J. izvršenje krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije (…) i izvršenje produženog krivičnog dela pranje novca”, saopštio je Viši sud.

Tom sudu je optužnica dostavljena na ocenu zakonitosti i osnovanosti.

Medojević i biznismen iz Banjaluke Miomir Nikolić su, posle više meseci istrage, optuženi da su bili na čelu kriminalne grupe koja je prala novac uoči i tokom izborne kampanje za oktobarske parlamentarne izbore prošle godine.

Istražitelji su pola godine proveravali finansijske malverzacije i, kako su u nekoliko navrata tvrdili, došli su do neoborivih dokaza koji potvrđuju da je više osoba opralo stotine hiljada evra u interesu PZP, navode podgorički mediji.

PZP je deo opozicionog Demokratskog fronta (DF), koje su vlasti tokom kampanje za parlamentarne izbore prošle godine optuživali da je finansiran novcem iz Rusije.

Zbog sumnji u izvore finansiranja, DF-u je pre godinu dana blokirana raspodela novca iz budžeta koji tom parlamentarnom savezu pripada po osnovu osvojenih mandata.

Istraga je vođena i protiv direktora PZP Dejana Vujisića, tehničkog sekretara te partije Željka Šćepanovića - šuraka Nebojše Medojevića, kao i lokalnog dilera deviza Gordana Konatara.

Prema sumnjama Tužilaštva, višemesečne provere ukazuju da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme "Graditelj" iz Tivta. Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbegne plaćanje zakonskih obaveza, podsećaju podgorički mediji pozivajući na izvore iz Tužilaštva.

Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažovao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove.

Lider PzP-a se tereti da je imao upliv u tokove novca koji je, kako ocenjuju istražitelji, lažno predstavljen kao donacija za PzP, objavila je ranije podgorička Pobjeda.

Specijalno tužilaštvo je, prema navodima tog lista,  ;utvrdilo i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva "leglo" skoro milion evra, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji "leglo" iz Litvanije 170.000 evra.

Sumnja se da je reč o transferima novca preko ruskih firmi sa sedištem u Litvaniji. Specijalno tužilaštvo od 19. oktobra prošle godine utvrđuje ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije poreklo spornog novca, objavio je podgorički dnevnik.

Prvo su u fokus istrage dospeli tehnički sekretar PzP-a Željko Šćepanović i lokalni diler deviza Gordan Konatar, kada je u oktobru kod njih pronađen novac sumnjivog porekla. Kod Šćepanovića je tada zaplenjeno 30.000 dolara, a od Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata promenio 100.000 dolara u evre.

Višemesečnom istragom utvrđeno je da se u sefu jedne banke u Podgorici čuva novac koji je namenjen za plaćanje aktivista PzP-a tokom izbornog dana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR