ČEKA NAS PAKLENO LETO! Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu: Stižu nam ozbiljne VREMENSKE NEPOGODE

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022, 08:33

ČEKA NAS PAKLENO LETO! Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu: Stižu nam ozbiljne VREMENSKE NEPOGODE

Vrući periodi biće praćeni sušama, mada bi one ove godine trebale biti blažeg oblika nego 2021.

Najpoznatiji svetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za leto za celu Evropu.

Navodi da Portugal, Španiju i Italiju čeka vruć period s dosta "temperaturnih uspona i padova" tokom cele sezone.

Svaki toplotni talas će na tom području trajati nedelju ili dve i karakterisaće će ga rekordne temperature, no njih bi trebalo da prekinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina.

Južni deo Europe očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom letu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stepena Celzijusa.

U Bukureštu je 2021. zabeleženo 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusa.

Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stepena, što je znatno iznad uobičajenog proseka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Atini.

U drugoj polovini leta trebalo bi biti više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni verovatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti period suše, prenosi Index.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti mač s dve oštrice, u smislu da će donekle ublažiti period suša, ali da će doneti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle da oštete useve pšenice i kukuruza.

Letnje vrućine ne bi trebale tako pogoditi severni deo Europe kao onaj južni, kažu meteorolozi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.