CEFTA važna za Srbiju

Izvor: RTS, 04.Jan.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEFTA važna za Srbiju

Tržište CEFTA je veoma važno za Srbiju, jer na njemu nastupamo sa dosta proizvoda i uz Hrvatsku smo najkonkurentniji, tvrdi ekonomista Miroslav Zdravković. Srbija je u razmeni sa članicama CEFTE ostvarila suficit od 1,2 milijarde dolara.

Srbija je od 1. januara preuzela ulogu predsedavajućeg Centralno evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA za ovu godinu.

Ekonomista Miroslav Zdravković, urednik sajta ekonomija.org, Miroslav Zdravković rekao je za RTS da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozicija predsedavajućeg u CEFTI nosi sa sobom obavezu jer trenutno postoji politički konflikt za Hrvatskom u vezi sa tužbom pred MSP-om, pa bi trebalo da se spreči da se politički konflikti prenesu na ekonomski teren.

"CEFTA je mala igraonica priključenja EU, gde bi svi trebalo da se disciplinujemo", ocenio je Zdravković u Jutarnjem devniku RTS-a.

Zdravković je izjavio da je tržište CEFTA važno za Srbiju jer je to "tržište na kojem mi pretežno izvozimo, 10 odsto u Bosnu i Hercegovinu, 10 odsto u Crnu Goru i 10 odsto u Hrvatsku u i druge zemlje", i da jedino na njemu ostvarujemo suficit.

Zdravković je objasnio da imamo veliku asimetriju, jer osim Hrvatske i Srbije koje u CEFTI ostvaruju suficit, Crna Gora, BiH, Moldavija, Albanija i Makedonija imaju trgovinski deficit.

"Za razliku od drugih tržišta gde nastupamo sa relativno malim brojem proizvoda, kao što su gvožđe, čelik, maline, ovde imamo širok dijapazon proizvoda, i upravo tamo gde nismo kvalifikovani da uđemo na tržište EU zbog nekih visokih standarda ovde naša preduzeća opstaju", rekao je Zdravković.

Statistika pokazuje da je za 11 meseci Srbija u razmeni sa članicama CEFTE ostvarila suficit od 1,2 milijarde dolara.

"Srbija je najkonkurentnija zemlja nakon Hrvatske u ovom sporazumu, jer posle nje imamo i najširi dijapazon proizvoda sa kojima nastupamo", istakao je Zdravković.

Postepeno ukidanje barijera

Sporazum CEFTA određuje da se ukinu sva kvantitativna ograničenja, carine i druge dažbine među zemljama regiona i da se nove barijere ne uvode, a Zdravković objašnjava da bi to trebalo da se dogodi za 5 godina.

Miroslav Zdravković je rekao da je Srbija bila najliberalnija, jer je osim za gvožđe i čelik, imala malo kvantitativnih ograničenja, za razliku od drugih država koje su relativno veći broj proizvoda štitile.

"Srbija je zemlja broj jedan prema vrednosti ukupne trgovinske razmene, Hrvatska je tik uz nju i zahvaljujući liberalnom pristupu trgovini, mi smo pretekli Hrvatsku 2006. godine", rekao je Zdravković.

Bosna i Herecgovina je, kada je reč o barijerama, već iskakala iz sporazuma jer je ograničavala uvoz mlečnih i drugih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Hrvtaske, podsetio je Zdravković.

Govoreći o tome da neka od naših preduzeća ne mogu da uđu na hrvatsko tržište, Zdravković je rekao da je to na štetu Hrvatske.

"Izvoz stranih direktnih invetsicija u Hrvatsku znači nova radna mesta, a ukoliko Hrvatska to sprečava, ona sprečava potencijalne koristi za svoje radnike", ocenio je Zdravković.

Sporazum CEFTA potpisan je u decembru 2006. godine, a potpisnicama omogućava da se pripreme za pristupanje Evropskoj Uniji. Članovi CEFTA su još i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Hrvatska.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.