Bugarski sudovi oslobodili dvojicu bivših visokih zvaničnika optužbi za prevaru

Izvor: Southeast European Times, 19.Nov.2010, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski sudovi oslobodili dvojicu bivših visokih zvaničnika optužbi za prevaru

Sudovi u Sofiji u sredu su oslobodili bivšeg ministra odbrane i još jednog visokog zvaničnika prethodne bugarske vlade optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja.

18/11/2010

(Sega - 18.11.2010; Rojters, DPA, Sofija eho, Sofijska novinska agencija, Dnevnik.bg, Medijapul - 17.11.2010; Njujork tajms - 10.11.2010; WAZ.EUobserver - 09.11.2010)

Dva bivša visoka bugarska zvaničnika pohvalila su pravosudni sistem zemlje, koji mnogi kritikuju, nakon što su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sredu (17. novembra) oslobođeni optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja.

Nikolaj Conev, koji je bio ministar odbrane u prethodnoj koalicionoj vladi koju su vodili socijalisti, oslobođen je optužbe za loše upravljanje sa više od 4 miliona evra, preko sporazuma o kupovini proizvodne linije koju je odobrio početkom 2009. godine. Pozdravljajući odluku sofijskog Gradskog suda, on je pozvao Bugare da imaju poverenja u pravosudni sistem, koji, prema anketi sprovedenoj ranije ove godine, uživa poverenje samo 11 odsto građana.

Tužioci, koji su tražili zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i po godine, rekli su u sredu da će osporiti presudu pred višom sudskom instancom, tvrdeći da sudije nisu pažljivo razmotrile dokaze.

Conev je takođe bio optužen da je nudio mito u iznosu od 20.000 evra jednom istražitelju, u pokušaju da blokira istragu ugovora o kupovini iz 2009. godine. On je uhapšen u aprilu, zajedno sa sudijom Gradskog suda Sofije i bivšim visokim zvaničnikom ministarstva finansija optuženim za umešanost u slučaj podmićivanja. Izražavajući uverenost da će biti oslobođen i po toj optužnici, Conev je izjavio u sredu da će tužiti Bugarsku Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu, zato što je „nezakonito“ držan u pritvoru 69 dana.

U odvojenom predmetu, Žalbeni sud Sofije u sredu je oslobodio bivšeg šefa Državnog poljoprivrednog fonda Asena Drumeva, osam meseci nakon što je osuđen na četiri godine zatvora, zbog pronevere oko 24 miliona evra sredstava EU iz programa SAPARD za poljoprivrednu pomoć.

Tužioci imaju 15 dana da ospore presudu, koju je Drumev opisao kao „pobedu“ za Bugarsku, tvrdeći da bi zemlja u suprotnom morala da nadoknadi EU novac za koji je on optužen da ga je proneverio.

Sudske odluke od srede usledile su posle oslobađajućih presuda izrečenih dvojici ozloglašenih policajaca iz grada Dupnica, u jugozapadnoj Bugarskoj, koji su postali biznismeni. Plamen Galev i Angel Hristov, poznati kao „Braća Galevi“, iako nisu u srodstvu, bili su optuženi za vođenje grupe organizovanog kriminala, koja je umešana u prevare, iznuđivanja i ucene.

Tužioci su tražili osmogodišnje zatvorske kazne za svakog od njih, a regionalni sud u Ćustendilu oslobodio ih je svih optužbi na kraju suđenja početkom novembra.

Galev i Hristov su uhapšeni u decembru 2008. godine, posle spektakularnih policijskih prepada na njihove kuće i kompanije u njihovom gradu, koji mnogi nazivaju Galevgrad, kao i u Sofiji i u obližnjem gradu Perniku. Dva „brata“ su se potom registrovala kao većinski kandidati na parlamentarnim izborima u julu 2009. godine i pušteni su iz zatvora zbog predizborne kampanje. Oni su izgubili na izborima i ponovo se našli iza rešetaka.

Oslobađajuće presude ovog meseca dolaze posle niza sličnih sudskih odluka koje su umanjile poverenje javnosti u pravosudni sistem i postale izvor stalnih kritika EU i poziva na reforme.

Sudije u Bugarskoj obično objašnjavaju oslobađajuće presude osumnjičenim kriminalcima ili zvaničnicima optuženim za korupciju činjenicom da tužioci i policija nisu uspeli da prikupe i pruže čvrste dokaze.

Trudeći se da ispuni svoje predizborno obećanje da će boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, vlada stranke desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) sprovela je brojne operacije i hapšenja od kada je preuzela vlast u julu 2009. godine. Međutim, mnoge od uhapšenih lica kasnije su oslobodili sudovi.

Komentarišući najnovije oslobađajuće presude od srede, Rojters je izvestio da će one „dodatno potkopati“ nastojanja Bugarske „za slamanje korupcije na visokom nivou“.

Međutim, posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Cvetanom Cvetanovim, američki ambasador u Sofiji Džejms Vorlik priznao je da nastojanja vlasti daju rezultate.

„Danas su ulice Sofije bezbednije nego ikada“, rekao je Vorlik. „Cvetanov preduzima mere koje nisu viđene u poslednjih 20 godina.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.