Bugarski poslanici vagaju glasanje o poverenju

Izvor: Southeast European Times, 01.Okt.2013, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski poslanici vagaju glasanje o poverenju

Bugarska opozicija skreće pažnju na novo ministarstvo za planiranje investicija.

01/10/2013

Cvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije -- 1.10.2013.

Bugarski zvaničnici očekuju da parlament nastavi sa normalnim radom ove nedelje, nakon što je opoziciona stranka GERB pozvala na glasanje o poverenju, a potom bojkotovala dva pokušaja održavanja glasanja.

Glasanje protiv novog ministarstva za planiranje investicija, koje je uspostavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << premijer Plamen Orešarski, koji je preuzeo svoju funkciju u maju, inicirali su poslanici bivše vladajuće stranke GERB, koja nije uspela da sastavi vladu nakon izbora 12. maja. Poslanici GERB-a kažu da su odlučili da ne budu na glasanju kada su saznali da nisu prisutni poslanici Atake, stranke kranje desnice.

GERB ima 97 poslanika u parlamentu koji broji 240 članova. Zahtev stranke za glasanje o poverenju odnosi se na program vlade vezan za aktivnosti novog minsitarstva za planiranje investicija.

„Ovo ministarstvo postoji skoro četiri meseca i niko još nije objasnio zašto je osnovano, koje će programe sprovoditi i šta će biti njegovi prioriteti“, kaže zaSETimesAleksandar Nenkov, poslanik GERB-a i jedna od osoba koje su podnele zahtev za glasanje u parlamentu. On je dodao da stvaranje novog ministarstva neće doneti ništa, nego će biti „dodatno administrativno opterećenje“.

Nenkov je objasnio da je njegova stranka planirala da podnese zahtev za glasanje o poverenju zbog ukupne politike trenutne vlade. Od te ideje se odustalo zato što bi neuspeh takvog glasanja plaktično zacementirao trenutnu vladu. Prema bugarskom zakonu, glasanje o poverenju vladi ne bi moglo da se ponovi najmanje šest meseci.

Sa druge strane, kada se kao razlog glasanja o poverenju navede određeni program „ostaje puno više vremena da se razmotri ta politika i da se građani upoznaju sa našim motivima“, rekao je Nenkov.

Ana Krasteva, politolog i profesor na Novom bugarskom univerzitetu, rekla je da podnošenje zahteva za glasanje o poverenju koje se odnosi na konkretan program ima mnogo više smisla s obzirom na trenutnu situaciju u Bugarskoj i „mnogo je konstruktivnije i razboritije“.

„Vlada treba da uvažava svaki zahtev za glasanje o poverenju“, rekla je Krasteva za SETimes, dodajući da je zahtev usmeren na „ministarstvo koje samo stoji tu i ne radi ništa“.

U međuvremenu se nastavljaju antivladini protesti koji su počeli skoro odmah nakon što je nova vlada preuzela vlast. Od nedavno su propraćeni talasom kontraprotesta u znak podrške vladi.

Krasteva ne vidi direktnu povezanost protesta i zahteva za glasanje o poverenju.

„Cilj protesta nije da podrže ili da se identifikuju sa bilo kojom političkom snagom i jasno je ukazano da GERB ne bi bio ta politička snaga, ako takva snaga uopšte postoji“, izjavila je ona za SETimes. „Tu je reč o različitim političkim dinamikama -- jedna je normalna dinamika opozicione snage, a druga praksa građanskih protesta koji ne traže da se na njihovo čelo stavi neka stranka, a posebno ne iz ovog parlamenta.“

Bogdana Nikolova, nastavnica iz Sofije, dolazi na proteste od prvog dana. Ona navodi da ne postoji veza između zahteva za glasanje o poverenju i protesta i uverena je da to glasanje neće uspeti.

„Ipak, mislim da je ovaj zehtev naveo demonstrante na razmišljanje“, rekla je Nikolova za SETimes. „Naveo ih je da se informišu šta znači zahtev za glasanje o poverenju, koje vrste zahteva za glasanje o poverenju postoje i kakav bi mogao da bude njihov efekat, što je vrlo dobro u smislu edukacije … međutim, ne verujem da može da promeni bilo šta.“

Šta će, po vašem mišljenju, glasanje o poverenju promeniti u trenutnoj političkoj situaciji u Bugarskoj? Iznesite svoja razmišljanja u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.