Budžetom protiv krize

Izvor: RTS, 30.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetom protiv krize

Rasprava o budžetu i sam budžet je temeljno i centralno pitanje ekonomskih mera kojima reagujemo na svetsku finansijsku krizu, tvrdi predsednik Tadić. Neophodno je smanjiti javnu potrošnju, a istovremeno obezbediti razvoj. U intervjuu „Politici", predsednik je poručio da zvanični Beograd ne odustaje od odbrane integriteta zemlje, ali i da je neophodno da se sa Albancima razgovara o budućnosti Kosova.

Demantujući neke tvrdnje da nije zadovoljan s G17 plus, Tadić je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ima veoma dobru saradnju s liderom te stranke Mlađanom Dinkićem i da ima izuzetno razumevanje po strateškim ciljevima za državu Srbiju.

"Oko slučaja direktora javnih preduzeća, podsećam vas da je i Mlađan Dinkić tražio da se tu uvedu mere koje su racionalne i da pomenuti direktori treba da vrate bonuse koje su neopravdano uzeli. Imamo potpunu saglasnost oko toga da javna preduzeća koja su od najvećeg državnog interesa ne mogu voditi ljudi koji će imati male plate. Moraju imati plate koje kvalitetom svog rada zavređuju na tržištu radne snage. Slažemo se, dakle, oko činjenice da nam nije potrebna uravnilovka već kontrola koja će sprečavati zloupotrebe", istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavljuje da će budžet za narednu godinu biti stabilizujući i „da će biti takav da smanjuje javnu potrošnju".

„Istovremeno, budžet mora da obezbedi razvoj u onim ekonomskim oblastima koje su bile zapuštene u prošlosti, bez kojih objektivno nema niti dobijanja novih investitora, niti otvaranja novih radnih mesta, rasta životnog standarda i jačanja naše ekonomije. Kao što je, na primer, izgradnja infrastrukture sa kojom mi kasnimo decenijama", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije smatra da naši konačni odgovori na svetsku finansijsku krizu moraju da uključe nekoliko tačaka.

„Prvo, da se građanima objasni kakva je realna situacija i da im se kaže na šta mogu da računaju. Drugo, da se istovremeno projektuje i primenjuje sistem mera monetarne i fiskalne politike. I treće, da se kroz projekciju budžeta i pomoć privredi obezbedi maksimum održivih radnih mesta i razvoj ekonomije, jer bi najpogubnija posledica globalne finansijske krize bila da Srbija uđe u recesiju. To mora na svaki način da se spreči", poručio je Tadić u intervjuu "Politici" .

Tadić je rekao da povodom budžeta postoji diskusija, ali postoji saglasnost oko načina na koji se formira budžet.

Predsednik je naglasio da je 2009. godina posebnog značaja u kojoj moramo da odgovorimo na svetsku finansijsku krizu, moramo da pristupimo restrukturaciji, odnosno smanjivanju troškova države, da je učinimo racionalnijom i manje skupom za našu ekonomiju i za naše građane.

"To je godina u kojoj moramo da uspostavimo nove vrednosti, u kojoj moramo da usvajamo mnoge nove zakone u skladu sa strategijom priključenja EU i moramo da pospešimo rad u parlamentu", rekao je Tadić.

Prihvatljivi i neprihvatljivi partneri

Tadić je rekao da ne postoji nikakav poseban odnos između Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića i Demokratske stranke.

SNS i dalje zastupa bespoštednu kritiku vlade, što je u krajnjem slučaju i uloga opozicije, ali, s druge strane, kaže Tadić, vidi makar uzdržanost dok se ne upozna sa svim elementima jedne politike.

"Srbija ne može da postoji bez opozicije. Opozicija koja misli da treba da kritikuje Vladu Srbije uz manjak argumenata i uz višak volje da nastavi zloupotrebu realnih nacionalnih i državnih problema zemlje, ona opozicija koja zna samo da ponavlja jednu te istu laž o navodnom priznanju nezavisnosti Kosova, neefikasna je i stalno gubi podršku građana. I samo čini štetu državi Srbiji", rekao je Tadić.

DS će, kako najavljuje, na lokalnom nivou praviti koalicije koje će biti u interesu građana, sa onim strankama koje na nivou državne politike prihvataju elementarne principe i vrednosti.

"Srpska napredna stranka je napravila svojim formiranjem jedan politički iskorak i DS je konstatovala tu činjenicu. Dakle, danas samo SRS nije prihvatljiv partner DS na lokalnom nivou. Ako DSS nastavi sa ovom ekstremističkom politikom obmanjivanja građana, možda će i ta stranka postati neprihvatljiv partner na lokalnom nivou. Voleo bih da se to ne desi", rekao je Tadić.

Moramo da razgovaramo sa Albancima

Politika koju vodi zvanični Beograd učvršćuje nas na putu evropskih integracija, smatra Tadić i naglašava da pri tom ne odustajemo od odbrane integriteta zemlje ni u jednom međunarodnom forumu - od EU do UN.

Predsednik Srbije ističe da bi, posle odluke Međunarodnog suda pravde, za koju veruje da će biti u korist Srbije, trebalo ponovo da se vratimo za pregovarački sto sa Albancima i redefinišemo buduće pitanje statusa Kosova, u dobroj nameri i ne ugrožavajući nikoga.

"Oni međunarodni faktori koji neprestano ponavljaju da je pitanje nezavisnosti Kosova svršena stvar, u stvari, veoma dobro znaju da će Albanci kad-tad morati da sa nama sednu i pronađu održivo i kompromisno rešenje budućeg statusa Pokrajine", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da Srbija ni za santimetar nije odstupila od državne politike koja podrazumeva očuvanje integriteta zemlje, poštovanje Rezolucije 1244 i boravak bilo koje civilne ili vojne misije na Kosovu odlukom Saveta bezbednosti UN.

Predsednik objašnjava da je aktivna politika Srbije, kada je reč o Kosovu, imala dve etape.

Dve etape aktivne politike 

"Prva je bila naša inicijativa za savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde i predstavlja važnu diplomatsku pobedu na Generalnoj skupštini UN kada je ta rezolucija prošla", rekao je Tadić.

„I druga je bila da se, kroz dogovor sa predstavnicima UN i generalnog sekretara Ban Ki Muna oko šest tačaka koje su vitalno pitanje opstanka Srbije na Kosovu i Metohiji i budućnosti naših građana na Kosovu, stvore mogućnosti i za razmeštanje misije Euleks na Kosovu po principima, standardima unutar okvira Rezolucije 1244 i statusne neutralnosti te misije kojom se poništava Ahtisarijev plan", objasnio je predsednik Srbije.

To su dva koraka, dve važne tačke naše spoljne politike u odbrani integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji, istakao je Tadić.

Tadić je ocenio da, uprkos tome što odluka SB UN podrazumeva dva režima uprave, u područjima sa srpskom većinom i onima sa albanskom, za Srbiju podela Pokrajine nije tema i to uopšte nije na dnevnom redu.

"Oni koji govore o podeli tako da severno Kosovo ostane Srbiji, a sve ostalo Albancima, kao da ne uviđaju da najveći deo srpskog stanovništva živi u centralnim i južnim krajevima Kosova i da naše najveće kulturne svetinje jesu u centralnim i južnim krajevima Kosova", rekao je Tadić.

"Toliko puta smo svima rekli: Srbija želi rešenje koje je kompromisno i prihvatljivo za obe strane i da neće prihvatiti rešenje po kome jedna strana, albanska, dobija sve, a srpska strana gubi sve", naglasio je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu "Politici".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.