Budući direktori javnih preduzeća se biraju na konkursu

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budući direktori javnih preduzeća se biraju na konkursu

Jedan od uslova za direktora javnog preduzeća je da nije član organa političke stranke ili organizacije, predviđeno je Nacrtom zakona o javnim preduzećima koji je napravilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

Kako se navodi u Nacrtu koji je objavljen na sajtu tog ministarstva, među uslovima su i da je stručnjak u jednoj ili više oblasti za čije je obavljanje osnovano javno preduzeće.

Prema Nacrtu, direktor javnog preduzeća se bira na javnom konkursu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji sprovodi Komisija Vlade Srbije za imenovanje, odnosno komisija za imenovanje lokalne samuoprave i autonomne pokrajine.

Oglas o javnom konkursu, kako je navedeno, priprema nadležno ministarstvo, odnosno organ uprave autonomne pokrajine ili lokalne samuoprave.

Predloženo je da danom stupanja na snagu novog zakona o javnim preduzećima direktori tih preduzeća nastave da obavljaju dužnost u skladu sa odredbama zakona, odnosno do imenivanja vršioca dužnosti.

Nacrtom zakona o javnim preduzećima je predviđeno da stupanjem na snagu novog zakona prestaju da rade nadzorni odbori, a upravni odbori nastavljaju da obavljaju poslove nadzorog odbora, do imenovanja predsednika i članova novog nadzornog odbora.

Javno preduzeće je, kako je precizirano u Nacrtu, preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje je osnovala Republika Srbija, jedinica lokalne samouprave ili autonomna pokrajina.

Javno preduzeće ima svoju imovinu kojom upravlja i raspolaže u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom i ugovorom.

Predviđeno da javno preduzeće može ulagati kapital u druga društva kapitala za obavljanje delatnosti od opšteg interesa ili delatnost koja nije od opšteg interesa, na osnovu prethodne saglasnosti osnivača.

Rasprava o Nacrtu zakona o javnim preduzećima traje do 19. oktobra, a zakon bi, kako je predložilo Ministarstvo finansija, trebalo da stupi na snagu posle usvajanja u Skupštini, odnosno osam dana posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.