Nacrt departizacije javnih preduzeća

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nacrt" departizacije javnih preduzeća

Ministarstvo finansija objavilo Nacrt zakona o javnim preduzećima. Jedan od uslova za direktora javnog preduzeća je da nije član organa političke stranke ili organizacije, stoji u Nacrtu zakona.

Resorno Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo Nacrt zakona o javnim preduzećima, koji bi trebalo da predstavlja osnov za departizaciju. Jedan od uslova za direktora javnog preduzeća je da nije član organa političke stranke ili organizacije, stoji u tekstu Nacrta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kako se navodi u dokumentu koji je objavljen na sajtu tog ministarstva, među uslovima su i da je stručnjak u jednoj ili više oblasti za čije je obavljanje osnovano javno preduzeće.

Prema Nacrtu, direktor javnog preduzeća se bira na javnom konkursu, koji sprovodi Komisija Vlade Srbije za imenovanje, odnosno komisija za imenovanje lokalne samuoprave i autonomne pokrajine.

Oglas o javnom konkursu, kako je navedeno, priprema nadležno ministarstvo, odnosno organ uprave autonomne pokrajine ili lokalne samuoprave.

Predloženo je da danom stupanja na snagu novog zakona o javnim preduzećima direktori tih preduzeća nastave da obavljaju dužnost u skaldu sa odredbama zakona, odnosno do imenivanja vrašioca dužnosti.

Nacrtom zakona o javnim preduzećima je predvidjeno da stupanjem na snagu novog zakona prestaju da rade nadzorni odbori, a upravni odbori nastavljaju da obavljaju poslove nadzorog odbora, do imenovanja predsednika i članova novog nadzornog odbora.

Javno preduzeće je, kako je precizirano u Nacrtu, preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje je osnovala Republika Srbija, jedinca lokalne samouprave ili autonomna pokrajina. Javno preduzeće ima svoju imovinu kojom upravlja i raspolaže u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom i ugovorom.

Predviđeno da javno preduzeće može ulagati kapital u druga društva kapitala za obavljanje delatnosti od opšteg interesa ili delatnost koja nije od opšteg interesa, na osnovu prethodne saglasnosti osnivača.

Rasprava o Nacrtu zakona o javnim preduzećima traje do 19. oktobra, a zakon bi, kako je predložilo Ministarstvo finansija, trebalo da stupi na snagu posle usvajanja u Skupštini, odnosno osam dana posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Budući direktori javnih preduzeća se biraju na konkursu

Izvor: Blic, 04.Okt.2012

Jedan od uslova za direktora javnog preduzeća je da nije član organa političke stranke ili organizacije, predviđeno je Nacrtom zakona o javnim preduzećima koji je napravilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije...Kako se navodi u Nacrtu koji je objavljen na sajtu tog ministarstva, među uslovima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.