Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 10:17

Brnabić: Srbija je pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je u Skoplju, da je Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže i da je infrastrukturno povezivanje prvi stub regionalne saradnje. Brnabićeva s premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim učestvuje na samitu "Makedonija 2025".
Za Anu Brnabić je priređen zvaničan doček ispred Vlade Severne Makedonije. Nakon toga je održan sastanak dveju delegacija, koje su predvodili premijeri Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Brnabićeva je zajedno sa Kovačevskim prisustvovala u Skoplju otvaranju samita "Makedonija 2025", gde učestvuje na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje".
Na premijerskom panelu premijerka je istakla, da prvi priortet u ovim teškim vremenima treba da budu mir i stabilnost i regionalna saradnja, kao i da jedino saradnjom zemlje Zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast i propseritet u ovim teškim vremenima.
"Apsolutno prvi prioritet za nas je regionalna saradnja, održavanje mira i bezbednosti, jer u ovim izazovnim vremenima i krize to je jedini način i jedna od retkih stvari na koje mi u regionu možemo da utičemo, a to je naša saradnja. Ako sačuvamo mir i bezbednost onda otvaramo sebi prostor za dodatni rast i prosperitet", poručila je premijerka.
Srbija je pouzdan partner Severne Makedonije Istakla je da će Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji na koji mogu i najviše da računaju.
"Želim da da poručim građanima Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilna partner na koga možete da računate i najviše da računate u najtežim okolnostima", poručila je Brnabić.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasila je da je izgradnja saobraćajne infrastrukture i povezivanje regiona najvažniji stub reginalne saradnje, kao i da je s makedonskim kolegom razgovarala i o infrastrukturnim projektima dve zemlje.  
Premijerka je tako odgovorila na pitanje novinara da li je danas bilo reči o železničkom projektu Budimpešta - Beograd - Skoplje i istakla da se izgradnjom puteva i pruga može bolje povezati čitav region.
"To obezbeđuje ne samo da se bolje povezuju ekonomije i pivrednici već i ljudi, da imamo razmenu iskustva i znanja, što sve garantuje bolju budućnost za čitav region", navela je  Brnabićeva.
Istakla je da će naredni sastanak u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti održan u Ohridu 7. i 8. juna, na kome će biti predstavljen informacioni sistem za dobijanje jedinstvenog ID broja za zajedničke radne dozvole.
Brnabić je na samitu "Makedonija 2025" rekla da će tom sastanku u Ohridu prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Otvoreni Balkan doprineo boljoj saradnji" Kovačevski je istakao da je inicijativa Otvoreni Balkan doprinela boljoj saradnji Srbije i Severne Makedonije kao i tome da prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje bude veća od milijardu evra.
Severna Makedonija je povećala izvoz za 40 odsto u Srbiju, a 25 posto Srbija u Severnu Makedoniju, rekao je Kovačevski.
Kazao je da ta zemlja počinje veliki investicioni ciklus na Koridoru 8 u putnoj i železničkoj infrastrukturi. 
Izrazio je zadovoljstvo zbog današnjih razgovora i najavio da uskoro sledi treća međuvladina sednica kada se bude formirala nova Vlada Srbije. 
Samit "Makedonija 2025" Samit je otvorila Nikica Mojsoska Blaževski, izvršni direktor "Makedonija 2025", koja je poručila da ovaj samit, koji je otvoren 2007.godine, ima za cilj da ujedini ceo region.
U fokusu ovogodišnjeg samita su digitalizacija, razvoj digitalnih veština, razvoj liderstva, građenje globalnih brendova, ljudski resursi.
Tokom prvog dana biće održano četiri panela, a isto toliko i tokom drugog dana samita.
Samit je ovo godine okupio više od 400 učesnika sa Zapadnog Balkana, Kanade i Amerike.
Ovo je četvrti put da Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, a poslednji put je bila u julu prošle godine, kada je učestvovala na Prespa Forumu u Ohridu, koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić stigla u radnu posetu Severnoj Makedoniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u posetu Severnoj Makedoniji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kovačevsk i Brnabić: Snažna regionalna saradnja je osnova za ubrzani ekonomski razvoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2022

Premijeri Severne Makedonije i Srbije, Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić, danas su kao pozitivan ocenili trenutak pomeranja odnosa makedonske i srpske pravoslavne crkve radi prevazilaženja međusobnih problema, saopštila je vlada u Skoplju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.