Brnabić: O novom ministru ću prvo obavestiti parlament

Izvor: RTS, 09.Maj.2018, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: O novom ministru ću prvo obavestiti parlament

Premijerka Ana Brnabić ističe da će najpre Skupštinu Srbije, a ne medije, obavestiti da li će predložiti Sinišu Malog za novog ministra finansija.
"Što se tiče predloga za novog ministra finansija, stvarno je red da ja to prvo obavestim i predložim Skupštini, jer to je ipak u interesu parlamentarne demokratije", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje novinara.

Upitana da prokomentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostavku ministra finansija Dušana Vujovića, Brnabićeva je rekla da mu je već iskreno zahvalila na dosadašnjem angažmanu jer je, kako je istakla, celog sebe uložio u taj posao i obavljao ga sa najboljim namerama.
"Razumem njegove razloge za ostavku", dodala je premijerka.
Brnabićeva je naglasila da je državna kasa sada u dobrom stanju, ali da to nije samo rezultat postignut samo zahvaljujući Ministarstvu finansija, već da je to postignuto zahvaljujući novom pristupu pitanju finansijske discipline, rada državne uprave, žrtvovanju građana...
Podsetila je da je na kraju prvog kvartala ostvaren privredni rast od 4,5 odsto i da su svakako bolja vremena pred nama.
Premijerka je rekla da je pred nama i sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, da će Srbija nastaviti nesmanjenom brzinom da se razvija i da nema vremena za gubljenje nijednog dana.
Na pitanje o rekonstrukciji Vlade, Brnabićeva je rekla da za Vladu trenutno postoje ozbiljnije teme, da je svakodnevna tema pitanje KiM, zatim jako važan samit u Sofiji i druge.
"Na samitu u Sofiji našu delegaciju će voditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ja ću putovati u Sofiju 17. maja posle podne zato što imam sastanke na Svetskom ekonomskom forumu u Sofiji i dan posle na Bečkom ekonomskom forumu, takođe u Sofiji u okviru Samita. Tako da se trenutno fokusiramo na ta dva pitanja, postoji niz važnih drugih pitanja od kojih je svako u nacionalnom interesu", navela je Brnabićeva.
"Ne kršimo Briselski sporazum"
Premijerka Srbije poručila je da takozvano Kosovo ne može ni na koji način da učestvuje na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu sa državnim obeležjima i da sprečavanje njihovog učešća na taj način ne znači da Beograd krši Briselski sporazum.
"Apsolutno ne (rušimo Briselski sporazum), ukoliko ne dozvoljavamo da se u suprotnosti sa svim nekim najosnovnijim dogovorima, a kakav je sporazum o zvaničnim posetama koji predviđa da treba da se pošalje zvanično obaveštenje 48 sati pre nego što uđete u centralnu Srbiju. Da kažemo – to nije važno, možemo kako god i kad god, mi bismo time rušili", rekla je Brnabićeva upitana da prokomentariše sprečavanje tri osobe da sinoć pređu administrativnu liniju sa zastavama i obeležjima samoproglašene države Kosovo.
Naime, lica koja su pokušala u dve grupe i u dva različita termina da uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza.
Brnabićeva je istakla da se desilo da je od strane prištinskih institucija sport potpuno zloupotrebljen i da su prevagnuli njihovi politički interesi.
Naglasila je da je Vlada Srbije zajedno sa Pokrajinskom vladom i Gradom Novim Sadom jako pažljivo i dugo radila na organizaciji Evropskog prvenstva u karateu i da naša strana u poslednje vreme nije želela da daje zapaljive izjave za razliku od Prištine.
"Izjave iz Prištine su bile potpuno netačne – da će njihova karate federacija nastupati ravnopravno sa svim drugim državama i svim simbolima, što je nemoguće pošto oni nisu država i zbog toga ne mogu da nastupaju ravnopravno", rekla je Brnabićeva.
Premijerka kaže da je Srbija želela da sa Evropskom karate federacijom napravi uslove pod kojima bi ti mladi ljudi sa KiM mogli da nastupe i da je lično imala puno konsultacija i sa Kancelarijom za KiM i sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.
Napomenula je da se, nažalost, u poslednjih nekoliko dana desilo nekoliko stvari koje su tu manifestaciju za njihove sportiste učinile nemogućom.
Kako kaže, prva stvar je što je sinoć bio ranije dogovoren sastanak između predsednika Evropske i Svetske karate federacije i predstavnika iz Prištine kako bi oni bili obavešteni pod kojim uslovima mogu da nastupaju.
"Oni se na taj ranije dogovoreni sastanak nisu odazvali, odnosno nisu se pojavili već su samo javili da neće doći, tako da ih nije zanimalo pod kojim uslovima mogu da nastupaju na prvenstvu. Sinoć je bilo potpuno jasno da njih to ne zanima već da ih zanima da naprave političku provokaciju", rekla je premijerka.
Brnabićeva kaže da su sinoć oko 23 časa tri osobe pokušale da pređu administrativnu liniju ka centralnoj Srbiji i to sa svim rekvizitima, amblemima takozvane Republike Kosovo, što je, ističe, Srbija morala da spreči.
Objasnila je da je treća stvar to što su oni u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama morali da najave dolazak 48 sati ranije i da su oni zakasnili tri dana sa slanjem te informacije.
Kako je rekla, ako računate i nedelju, a koja se ne računa prilikom slanja zahteva, oni su zakasnili 10 sati i 17 minuta.
"Tako da su uradili sve da dovedu Srbiju do toga da mi, nažalost, ne možemo da izađemo u susret tome da oni pređu administrativnu liniju", navela je premijerka.
Brnabićeva je rekla da Srbija nije želela ni da reaguje na zapaljive izjave u prethodnom periodu i da smo, na primer, mogli 1. maja da reagujemo na izjave predstavnika Prištine koji su govorili da im je drago što će se Kosovo pojaviti u Novom Sadu kao ravnopravna država sa svim obeležjima.
"Rekla sam 'nemojte' jer to jednostavno nije tačno i nemojte da sada idemo u pingpong sa njima", rekla je Brnabićeva.
Premijerka je poručila da to što Priština sportski događaj iskoristila za političku priču nije u interesu ni njima, niti u interesu regionalne stabilnosti.
"Ima važnijih tema od gej slikovnice"
Premijerka Ana Brnabić je izjavila da za Vladu ima mnogo važnijih tema od gej slikovnice i da Srbija nema vremena da se time bavi.
"Stavila sam tačku na tu stvar, Srbija nema vremena da se bavi time i mi treba da radimo u interesu građana Srbije, pre svega, da se u ovim teškim trenucima bavimo pitanjima od nacionalnog značaja, a pred nama su na stolu makar tri teme od takvog značaja", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje novinara da li je došlo do spuštanja tenzije u odnosima sa ministrom za inovacije Nenadom Popovićem zbog njegovog komentarisanja gej slikovnice na Tviteru.
Kako je rekla, njena reakcija kada je rekla da joj je rasprava na sednici Vlade o tome bio jedan od najtežih dana otkako je u Vladi – nije bila ni zbog gej slikovnice niti zbog tvita niti nečeg drugog, već zbog toga što moramo da se bavimo pitanjima koja su važna za građane umesto da otvaramo nove teme i nova pitanja.
"U petak idem da posetim radove na sistemu za navodnjavanje Tisa–Palić, u sredu sam na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, gde će prvi put posle dugo godina biti štand IMT-a. Nakon toga putujem u Sofiju na Samit, zatim 21. maja ću imati sastanak sa predsednicom UO 'Tafe grupe' da vidim kako idu planovi i nadam se do kraja godine da će početi proizvodnja naših traktora", rekla je premijerka.
Brnabićeva kaže da su tu i važna politička pitanja poput regionalne stabilnosti i podrška koju Vlada treba da pruži predsedniku Aleksandru Vučiću za normalizaciju pitanja naše južne pokrajine i drugo.
"Samo je važno šta je pred nama i da efikasno to rešavamo u interesu građana Srbije", naglasila je Brnabićeva.
Hrvatska slikovnica za predškolce "Moja dugina porodica", u kojoj "Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata", izazvala je oštru polemiku između ministra za inovacije Nenada Popovića i premijerke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: O novom ministru prvo pred Skupštinom

Izvor: Mondo, 09.Maj.2018

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će najpre Skupštinu Srbije, a ne medije, obavestiti da li će predložiti Sinišu Malog za novog ministra finansija...Foto: Beta/Teodora Ćirić/MO.."Što se tiče predloga za novog ministra finansija, stvarno je red da ja to prvo obavestim i predložim...

Nastavak na Mondo...

Brnabić o novom ministru: Predlog prvo u Skupštini

Izvor: N1 televizija, 09.Maj.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije htela da kaže ko će biti novi ministar finansija, navodeći da je "red" da svoj predlog prvo obrazloži u Skupštini Srbije, jer je to u interesu parlamentarne demokratije...Ona je novinarima u Valjevu rekla da je ministru finansija Dušanu Vujoviću, koji je pre...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.