Izvor: RTS, 04.Sep.2020, 21:16

Brnabić: Koliko je važan ovaj sporazum shvatićemo u budućnosti

Premijerka Ana Brnabić izjavila je za RTS povodom potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine da to koliko je važan taj sporazum shvatiće se u narednih nekoliko godina. Navodi da je Srbija životno zainteresovana za mir, bezbednost i prosperitet, a da implementacijom sporazuma pokazuje koliko je ozbiljna država.
Ana Brnabić je gostujući u emisiji Oko rekla da je ovo istorijski dan za Srbiju i ogroman uspeh.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Presrećna sam što je ovaj sporazum potpisan i što je Srbija predstavljena na ovakav način. To koliko je važan ovaj sporazum shvatićemo kroz nekoliko godina, u nekom trenutku u budućnosti", kazala je Brnabićeva.
Ekonomski, napominje, Srbija dobija nekoliko stvari, pre svega da se privremene institucije u Prištini uključe u mini-Šengen.
"To znači da nećemo imati onakve izlete kao što su bili sa taksama. To znači i da nećemo viđati onakve redove na administrativnim prelazima, da će samim tim i politička situacija nadam se malo da se relaksira", navela je Brnabićeva.
Tamo gde imate i bolji protok ljudi, robe i kapitala, ukazuje, imate i bolje razumevanje među ljudima i dodaje da će svi stanovnici ovog regiona već u narednih godinu dana videti da se poboljšava kvalitet života.
Precizni infrastrukturni projekti Druga stvar su, napominje, precizni infrastrutkturni prijekti.
"Tu pre svega mislim na puteve i pruge. Mi tu već krećemo sa prvim velikim projektom, to je auto-put mira Niš-Priština-Tirana-Drač u prvom kvartalui naredne godine", naglasila je Brnabićeva.
Treća stvar je, kaže, otvaranje kkancelarije DFC u Beogradu, što je, dodaje, veoma jak signal za američke investitore.
"Četvrta stvar je da sporazum predviđa poštovanje sudskih presuda i nepovredivost imovine SPC na KiM. Posebno važno ovih dana imajući u vidu dešavanja oko manastira Visoki Dečani. Ovo je još jedna era između SAD i Srbije", kazala je premijerka.
Implementacija sporazuma znači bolji životNapominje da implementacijom tih sporazuma Srbija pokazuje koliko je ozbiljna zemlja.
"Doći do nekog sporazuma je izuzetno teško, a implementacija tih sporazuma daje drugačiji imidž Srbije. Ja zaista ne bih gledala kao snagu Prištine to što potpisuju sporazume, a ne implementiraju ih. Mogu samo da se nadam da će ih implementirati, zbog svih građana, jer to znači bolji život i za Albance na KiM", navela je Brnabićeva.
Srbija je, kaže, životno zainteresovana za mir, bezbednost, prosperitet.
"Zaista mi je drago što je Aleksandar Vučić jasno odredio crvene linije, zahvalnost našim partmerima u SAD što su ih čuli", istakla je Brnabićeva.
Podseća da su SAD reagovale veoma snažno kada je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije.
"Verujem da je potpis predsednika Donalda Trampa dovoljan garant da će Priština implementirati ovaj sporazum", kazala je Brnabićeva. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.