Braun predlaže nove poreze za banke

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun predlaže nove poreze za banke

Svetska kriza nije završena i neophodno je još stimulativnih programa vlada, ocenjeno na Samitu G20 u Škotskoj. Britanski premijer Gordon Braun predložio poreze na bankarske transakcije "kako bi se sprečila nova svetska ekonomska kriza".

Ministri finansija i guverneri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja, i zemalja u razvoju, složili su se na Samitu u Škotskoj da se nastave programi podrške privredama njihovih zemalja.

Na Samitu je ocenjeno da svetska kriza nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << završena i da su neophodni stimulativni programi vlada, posebno privatnom sektoru.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da je neprihvatljivo da samo malobrojni dele bankarske uspehe, a da njihove neuspehe plaćaju svi i predložio hitno osnivanje globalnog finansijskog fonda za banke.

"Potreban je novi globalni ekonomski i socijalni ugovor, koji bi obezbedio da poreski obveznici više nikada ne snose posledice bankarskih neuspeha. U okviru toga, predlažem poreze na bankarske transakcije, kako bi se sprečila nova svetska ekonomska kriza", rekao je Braun.

Kritičari kažu da bi takav porez ugrozio svetsku likvidnost. Međutim, pristalice Braunovog predloga smatraju da bi to sprečilo prelivanje krize u siromašne zemlje, koje plaćaju i veliki ceh globalnom zagrevanju.

Britanija od Dvadesetorice traži da se 100 milijardi dolara izdvoji za borbu protiv klimatskih promena.

"Za ovim stolom izrečena su različita mišljenja, ali ako se sada ne dogovorimo o saradnji, biće mnogo teže da to uradimo sledećeg meseca, u Kopenhagenu, na svetskom samitu o klimi" smatra britanski ministar finansija Alister Darling.

Brazil, Rusija, Kina i Indija smatraju da Fond za borbu protiv klimatskih promena treba da finansiraju najrazvijenije zemlje, koje su i najodgovornije za nepovoljnu ekološku situaciju.

Neimenovani član delegacije Nemačke, koja učestvuje na ministarskom skupu, izjavio je da su zbog neslaganja oko navedenog pitanja razgovori članica G20 o finansijskim aspektima klimatskih promena sada praktično na "mrtvoj tački".

Članice G20 obuhvataju dve trećine svetske populacije i poseduju oko 90 odsto svetskog bogatstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uvođenje poreza na finansijske transakcije

Izvor: Capital.ba, 07.Nov.2009

SENT ENDRJUZ, Britanski premijer Gordon Braun pozvao je danas učesnike samita grupe 20 industrijski razvijenih zemalja /G20/ da razmotre uvođenje taksi na finansijske transakcije kako bi se svijet zaštitio od nove bankarske krize. Braun je okupljenim ministrima finansija grupe 20 bogatih zemalja G20...

Nastavak na Capital.ba...

Stvoriti globalni fond za spašavanje banaka

Izvor: S media, 07.Nov.2009

Velika Britanija je danas predložila, na sastanku ministara finansija grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20), hitno osnivanje globalnog finansijskog fonda za banke i istovremeno pozvala sve članice "dvadesetorice" da rade zajedno na usvajanju sto milijardi dolara vrednog aranžmana za realizaciju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.