Bosiljak vole i Austrijanci

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosiljak vole i Austrijanci

Povodom deset godina od osnivanja, Kulturno-umetničko društvo Bosiljak iz Velsa organizovalo je priredbu Umetnost igre u Velsu. Ovaj lep događaj okupio je brojne goste u sali u gradiću Marthrenk. Bosiljak već godinama u vlastima tog gradića ima prijatelje sa kojima odlično sarađuje. Na proslavi su osim domaćina učestvovali i dragi gosti iz kulturno-umetničkih društava "Sveti Sava" iz Banjaluke, Jugos iz Minhena, "Nikola Tesla", Mlava i Ostrog iz Linca i "Knez Lazar" iz Gmundena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Iskoristio bih priliku da zahvalim svima koji su u prethodnih deset godina na bilo koji način pomogli rad udruženja. Raduje nas što imamo veliki broj mladih u našim redovima i rad s njima je naš najvažniji zadatak. Trudićemo se da nastavimo tako, sa željom da mladi dobiju više prostora u organizaciji rada kluba - kazao je Predrag Ljiljak, predsednik KUD-a Bosiljak.

U prethodnom periodu ostvaren je najvažniji cilj postavljen pri osnivanju društva - okupljanje dece naših zemljaka u Velsu i upoznavanje sa bogatom srpskom kulturom i tradicijom. Uspelo se u tome i uz razumevanje brojnih Austrijanaca, koji su inače prisustvovali proslavi. Oni su omogućili da deca imaju odlične uslove za rad u prostorijama, počev od Crkve Sankt Jozef u Velsu, gde je i održana prva zabava koju je klub organizovao.

Milenko Koturović, otac petoro dece, član je Bosiljka praktično od osnivanja. On kaže da su u prethodnih deset godina organizovane brojne manifestacije, ali mu se čini da je ovog puta bilo najbolje jer su deca došla u prvi plan.

- Pametan potez je što su prvo svi imali priliku da na bini vide šta su deca pripremila. Bilo je ovo istinsko veče folklora, sa brojnim koreografijama iz Srbije, što je veliko kulturno bogatstvo. Raduje nas što su se naši prijatelji odazvali pozivu da zajedno uživamo - kazao nam je Koturović.

Osim velikoj broja članova KUD-a Bosiljak i naših zemljaka iz Velsa, Marhtrenka i okoline, priredbi je prisustvovao i jerej Novo Lazić, sveštenik parohije u Velsu.

Aplauzi brojne publike za nastupe pre svega mladih folkloraša najbolja su potvrda da je proslava jubileja u potpunosti uspela.

U ime matice prisutne je pozdravio Nikola Marković, konzul iz Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu. On je pohvalio domaćina za organizaciju i rad društva kojem je čestitao jubilej.

- Zadovoljstvo je videti ovoliki broj mladih koji čuvaju tradiciju srpskog naroda. To je neprocenjivo blago o kojem stalno moramo brinuti. Matica će uvek koliko je u njenoj moći, podržavati rad udruženja i truditi se da sarađujemo - poručio je konzul.

Predrag Ljiljak, predsednik Bosiljka je na kraju programa konzulu Markoviću i svim učesnicima uručio posebne zahvalnice u čast decenije postojanja kluba.


Predrag Ljiljak je četvrti po redu predsednik ovog udruženja od osnivanja. Prvi je bila Jelena Vukajlović, a zatim Dejan Mikić i Stevo Pantelić. Bosiljak je formiran 2008. godine na inicijativu ambiciozne Jelene Vukajlović, kojoj su u osnivanju kluba pomogli Danijel Radić i Zoran Gajić.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola,   Sveti Sava

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Zmaj" se širi Forarlbergom

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018

Kulturno-umetničko društvo "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha u pokrajini Forarlberg organizovalo je zabavu povodom 19 godina od formiranja udruženja. Sala u gradiću Vajler bila je prepuna, a gosti, među kojima su bili zemljaci koji žive i rade u susednoj Švajcarskoj, pomno su pratili nastupe...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.