Borba za prevlast u srpskim medijima

Izvor: Southeast European Times, 30.Jul.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za prevlast u srpskim medijima

Nedovoljna transparentnost vlasništva nad medijima i dalje je izvor kontroverze.

30/07/2012

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 30.7.2012.

Entitet poznat kao „East Media Group“ kupio je 50% udela u najstarijoj i najetabliranijoj srpskoj medijskoj kući Politika novine i magaziniod nemačkog medijskog koncerna WAZ, ali je ta transakcija navela novu srpsku vladu da najavi da će ispitati slučaj.

Saopštavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << imena vlasnika nije propisano Zakonom o informisanju iz 2003, koji je usvojen tokom mandata sada odlazeće vlade Demokratske stranke. Ta praksa je konstantno izazivala špekulacije u javnosti oko toga da li su političari u stvari vlasnici medija.

„Ovaj slučaj govori da se praksa skrivanja vlasnika medija i kontrole medija nastavlja“, kaže Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, u izjavi za SETimes.

U izveštaju saveta, u kojem je analizirano 30 medijskih kuća, navodi se da imena vlasnika devet od 11 medijskih kuća koje funkcionišu širom zemlje nisu objavljena.

Vlasnici dodatnih 18 medija su ofšor kompanije, čiji vlasnici takođe nisu poznati.

Direktor grupe East Media Group, koja je uspostavljena u Moskvi ranije ove godine, jeste Uroš Stefanović, ali udruženje novinara Srbije tvrdi da je stvarni vlasnik Miroslav Bogićević, koji finansira Demokratsku stranku.

„Demokratska stranka pokušava da stavi sve medije u Srbiji pod svoju kontrolu. To čini godinama i kupovina Politikesada je najočigledniji primer“, rekao je Nebojša Stefanović, predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, u izjavi za SETimes.

Bogićević je porekao da je na bilo koji način povezan sa kupovinom politikinihdeonica. „Ne znam odakle ideja da se podiže tolika prašina korišćenjem mog imena“, rekao je on.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da će vlasti odmah istražiti prodaju deonicaPolitike . „U ovoj zemlji kriminal neće biti tolerisan“, rekao je on.

„Privatizacija Politike treba da bude javno pitanje, kao što je bilo kada je WAZ postao njen suvlasnik“, rekao je Dragan Bujoševic, glavni i odgovorni urednik Politike.

Drugi poznati novinari Politike kao što je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, kažu da je prodaja sprovedena na način koji „smrdi na sumnjivu srpsku privatizaciju“.

Iako je to privatan transfer koji vlada ne može da kontroliše, tvrdi Šuković, ona može da ga učini transparentnijim. „Takođe, Antimonopolska komisija treba da utvrdi da li se kupovinom remeti koncentracija vlasništva na tržištu i da li je to monopol“, rekao je on.

Analitičari smatraju da je ovaj slučaj prilika za novu vladu da ispuni svoje obećanje da će se boriti protiv korupcije i promeniti kontroverzni zakon o informisanju.

„Nova vlada takođe može brzo da usvoji Zakon o poreklu imovine, kojim bi se preciziralo da ništa ne može da se proda ako nije poznato ime vlasnika ili odakle mu novac“, izjavio je zaSETimesČedomir Čupić, profesor političkih nauka na Beogradskom univerzitetu.

Demokratska stranka, koju veći deo javnosti vidi kao odgovornu za netransparentnu transakciju, saopštila je da podržava ispitivanje promene vlasništva.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.