Izvor: B92, 27.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za patrijaršiju

Beograd -- Zaoštravanje sukoba u SPC treba sagledavati i kao odmeravanje snaga uoči izbora budućeg patrijarha, piše Politika.

Smenjivanje vladike Teodosija i episkopa Artemija sa Sinodom, na čijem čelu je mitropolit Amfilohije treba gledati i u tom svetlu, piše taj list. Iako je odmah posle majskog sabora izjavio da se "nada da neće biti srpski patrijarh, ali da o tome odlučuje Gospod", mitropolit Amfilohije ostaje jedan od glavnih kandidata za 45. poglavara Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve.

Prema nekim nezvaničnim informacijama nedavno su se pojedini krugovi iz vrha države interesovali kakve šanse za novog poglavara ima episkop australijsko-novozelandski Irinej, koji ima dobre veze u američkoj administraciji.

Problem je u tome što episkop Irinej, za sada, ne ispunjava kanonske uslove za položaj patrijarha, jer nema pet godina arhijerejske službe. Izabran je za episkopa u julu 2006.

godine.

Kao mogući kandidati takozvane bosanske struje za novog patrijarha spominju se episkop banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Nikolaj. U patrijaršiji se često može čuti kako bi oni voleli da novi „duhovni vođa” srpskog naroda bude neko od mlađih episkopa.

Tako se kao mogući kandidati spominju episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop braničevski Ignjatije.

Naravno u ovim kombinacijama ne treba zaboraviti ni episkopa Artemija koji se nameće kao predvodnik antiekumenističke struje u srpskoj crkvi koja se protivi izmenama u služenju svete liturgije.

Pošto se patrijarh bira „apostolskim žrebom” između trojice kandidata koji su dobili najveći broj glasova na izbornom saboru, nije isključeno da neko među pomenutim ličnostima nasledi patrijarha Pavla i zasedne u tron Svetoga Save.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uvertira za izbor novog patrijarha

Izvor: RTV Pink, 27.Avg.2008

Politika: Odmeravanje snaga. . . Smenjivanje vladike Teodosija i zaoštravanje sukoba episkopa Artemija sa Sinodom, na čijem čelu je mitropolit Amfilohije, treba sagledavati i kao odmeravanje snaga uoči izbora budućeg patrijarha, piše Politika. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.