Bolsonaro sutra pred sudom

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 08:26

Bolsonaro sutra pred sudom

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro pojaviće se sutra pred Vrhovnim sudom u Braziliji.

On je optužen da je zloupotrebio položaj kada je pozvao strane ambasadore u Brazilu i izneo im neutemeljene tvrdnje o ugroženosti glasačkog sistema.

Saslušanje pred Vrhovnim sudom je u odredjenom smislu i završni čin Bolsonarovog obračuna sa Lulom čiju pobedu nikada nije priznao, već je podstakao hiljade svojih pristalica da 8. januara upadnu u vladine zgrade u Braziliji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javlja Rojters.

Sudski proces protiv bivšeg desničarskog predsednika dodatno će uticati na "očigledno nepovoljnu" klimu u kojoj nekada najmoćniji čovek u Brazilu nastoji da održi svoju političku karijeru, ocenjuje britanska agencija.

Ukoliko Bolsonaro izgubi slučaj pred Vrhovnim sudom, moglo bi da mu bude zabranjeno političko delovanje i kandidovanje za političke funkcije do 2030. godine.

Rojters dodaje da to možda i nije kraj Bolsonarovim nevoljama, jer su protiv njega pokrenute višestruke krivične istrage koje bi mogle da se završe sudskim postupcima i izricanjem zatvorske kazne.

Bolsonarov advokat izjavio je da će u slučaju da sud njegovog klijenta proglasi krivim uslediti žalba i dodao da su dokazi protiv bivšeg predsednika "slabašni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brazil: Počelo suđenje Bolsonaru zbog optužbi za zloupotrebu ovlašcenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2023, 03:32

U Braziliji je počelo suđenje bivšem predsedniku Brazila Žairu Bolsonaru pred Vrhovnim izbornim sudom (TSE) zbog optužbi za zloupotrebu ovlašcenja i širenje lažnih informacija o brazilskom izbornom sistemu uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.