Sreda, 21.06.2023.

07:40

Bolsonaro sutra pred sudom

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro pojaviće se sutra pred Vrhovnim sudom u Braziliji.

Izvor: Tanjug

Bolsonaro sutra pred sudom
EPA-EFE/Isaac Fontana

On je optužen da je zloupotrebio položaj kada je pozvao strane ambasadore u Brazilu i izneo im neutemeljene tvrdnje o ugroženosti glasačkog sistema.

Saslušanje pred Vrhovnim sudom je u odredjenom smislu i završni čin Bolsonarovog obračuna sa Lulom čiju pobedu nikada nije priznao, već je podstakao hiljade svojih pristalica da 8. januara upadnu u vladine zgrade u Braziliji, javlja Rojters.

Sudski proces protiv bivšeg desničarskog predsednika dodatno će uticati na "očigledno nepovoljnu" klimu u kojoj nekada najmoćniji čovek u Brazilu nastoji da održi svoju političku karijeru, ocenjuje britanska agencija.

Ukoliko Bolsonaro izgubi slučaj pred Vrhovnim sudom, moglo bi da mu bude zabranjeno političko delovanje i kandidovanje za političke funkcije do 2030. godine.

Rojters dodaje da to možda i nije kraj Bolsonarovim nevoljama, jer su protiv njega pokrenute višestruke krivične istrage koje bi mogle da se završe sudskim postupcima i izricanjem zatvorske kazne.

Bolsonarov advokat izjavio je da će u slučaju da sud njegovog klijenta proglasi krivim uslediti žalba i dodao da su dokazi protiv bivšeg predsednika "slabašni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: