Bolnica prenatrpana, nedostaju lekari

Izvor: Politika, 14.Avg.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica prenatrpana, nedostaju lekari

„Politika” sa ministarkom zdravlja u nenajavljenoj poseti Infektivnoj klinici KCS-a. – Lekari u domovima zdravlja ne znaju dovoljno o virusu zapadnog Nila

Kada je juče ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović ušla sa ekipom „Politike” u nenajavljenu posetu Infektivnoj klinici u Beogradu i zaposleni i pacijenti bili su iznenađeni. Dok su lekari u prvom trenutku delovali zbunjeno članovi porodica pacijenata kritikovali su nadležne zbog neobaveštenosti o virusu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zapadnog Nila.

„Zašto lekari u domovima zdravlja ne znaju za taj virus? Oni ne znaju da daju dijagnozu, pa oboleli idu od jedne do druge ustanove, a onda ih dovedu na Infektivnu kliniku KCS-a polumrtve. A kada zoveš telefonom Hitnu pomoć, oni neće da dođu. Virus je postojao i prošle godine, pa se pitam kako to da ne znaju da prepoznaju bolest”, pita se Nataša Gundel koju smo juče zatekli u holu Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a, gde je došla da obiđe člana porodice.

Anđelija Kerabić, iz Beograda, naglašava da je njen muž imao tri dana visoku temperaturu, a da mu je lekar rekao da čeka još tri dana da vidi da li će da spadne, ne pomislivši da boluje od virusa zapadnog Nila.

Lekari su upoznali ministarku sa trenutnim stanjem u bolnici: od težih formi pomenutog virusa obolelo je 39 ljudi, a preminulo troje pacijenata, uglavnom starijih koji su patili od nekih hroničnih bolesti. Oni koji se trenutno nalaze u teškom stanju, priključeni su na aparate za veštačko disanje, a oni koji su preživeli „pakao”, ne mogu da veruju šta ih je snašlo.

Smogli su snage da kažu ekipi „Politike” da im je bolje, ali da ne mogu da predvide koliko će oporavak trajati.

„Sada se odlično osećam, ali bilo je teško. Danima sam imao temperaturu 39, 40. Strašno”, objašnjava pacijent V. K. iz Beograda.

Ipak svi pacijenti i njihovi rođaci sa kojima smo juče razgovarali imali su samo reči hvale za lekare koji ih ovde leče, mada je primetno da bolnica nema dovoljno ni doktora ni medicinskih sestara.

Profesor dr Dragan Delić, direktor klinike, podsetio je ministarku da virus ne može da se prenese sa čoveka na čoveka, da zarazu prenosi komarac i da su najugroženiji stariji i hronični bolesnici.

Tokom ove nenajavljene posete ministarka zdravlja je primetila mnoge „nelogičnosti” za koje smatra da moraju da se promene. Prostor u bolnici je prenatrpan, što za pacijente nije dobro.

– Problem mora da se reši, jer u sobi na intenzivnoj nezi leži šestoro umesto četvoro bolesnika. To je upozoravajuće za mene kao ministra. Odgovornost lekara i drugog osoblja je na nivou, o čemu govore iskustva i pacijenata i njihovih porodica. Činjenica je da lekari ove bolnice moraju da budu uključeni u proces stručnog obrazovanja kolega koji rade u domovima zdravlja i hitnoj pomoći, jer se stiče utisak da se, bez obzira na to što imamo problem groznice zapadnog Nila, u domovima zdravlja ne misli dovoljno o tome. Nedostatak sestara zaduženih za negu u klinici postoji, što je problem i KCS-a i Ministarstva zdravlja – kaže dr Đukić-Dejanović.

Ona je objasnila medicinarima da je lane u ovo vreme obavestila sve jedinice lokalne samouprave da je jedini pravi način prevencije oboljenja zaprašivanje komaraca, i sugerisala da treba da se predvide budžetska sredstva za to, budući da je to jedini način da se spreče teške posledice.

------------------------------------------------------

Neophodno preuređenje bolnice

Iako se na ovom mestu zbrinjavaju najteži slučajevi, ova klinika je jedna od onih kojima je potrebno hitno preuređenje. U nekim njenim objektima otpada malter sa zidova, plafon prokišnjava, pod je propao...

Profesor dr Dragan Delić, direktor klinike, objašnjava da se „repertoar” infektivnih bolesti promenio i da je od 1990. godine otkriveno više od 30 novih infektivnih bolesti.

– Potrebne su sobe sa izolacijom, jer očekujemo pojavu egzotičnih bolesti iz tropskih i suptropskih krajeva, koje mogu postati naša realnost. Činjenica je da Srbija ima sve više azilanata, pitanje je koje sve infektivne bolesti mogu da donesu, a tu je i globalno otopljavanje, od čega se realno plašim, što znači da su povoljniji ulovi za insekte, pre svega komarce. Ne mogu da isključim mogućnost da se za koju godinu ne vrati malarija, kao što je to slučaj sa Grčkom. Dobili smo sredstva od Ministarstva zdravlja da uradimo nadziđivanje prijemne ambulante. Kada to završimo, radićemo preuređenje stare zgrade. Cilj nam je da napravimo novu kliniku sa 120 kreveta, gde će sobe biti dvokrevetne sa kupatilom, a postojaće i prostorija sa „negativnim pritiskom”, odnosno gde nikakve infekcije ne mogu da izađu iz nje. Težište mora da bude na ambulantnom radu, dnevnoj bolnici i sa „jakom” intenzivnom negom. Postojeća klinika izgrađena je pre 90 godina i obuhvata osam objekata – dodao je dr Delić.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 14.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.