Bokser - sam svoj najveći rival u filmu Southpaw

Izvor: VOA, 01.Avg.2015, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bokser - sam svoj najveći rival u filmu "Southpaw"

Filmska kritičarka Glasa Amerike, Penelopi Pulu, smatra da „Southpaw“ može da se „nosi“ sa ostalim filmovima u panteonu proslavljenih drama o boksu, kao što su Razjareni bik, Bajka o bokseru (Cinderella Man) i Devojka od milion dolara.

Od 1930-ih, Holivud je proizveo više od 150 filmova o boksu i bokserima, gde je glavni junak autsajder koji trijumfuje nad žestokim protivnikom, ili pak šampion koji gubi sve što ima zbog neobuzdanog životnog stila. „Southpaw“, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << reditelja Antoana Fuke, najnoviji doprinos bokserskom žanru, odstupa od tog tradicionalnog zapleta jer se junak – šampion teške kategorije – upušta u egzistencijalnu borbu protiv sebe samog.

Bokser Bili Houp je na vrhuncu karijere ali u privatnom životu doživljava tragediju. Njegova žena, koju glumi Rejčel Mekadams, strada u jednoj pucnjavi a Bili tone u mrak i nasilje. Gubi sve što ima, uključujući i starateljstvo nad ćerkom.

Bili mora da iskoristi i kanališe svoj gnev u ringu i van njega da bi ponovo izgradio svoj život i povratio poverenje svoje ćerke. Džejk Džilenhol je maestralan u ulozi izgubljenog šampiona koji ponovo pronalazi sebe.

“Ispod svakog gneva krije se ranjivost, krije se neka patnja. Mislim da je to nešto što nam Bili pokazueje – da je u stanju da se suoči sa nesrećnim okolnostima, ali nauči nešto iz svih tih nedaća i izlazi iz njih kao pravi muškarac, a time i neko ko je u stanju da bude pravi otac.”

Pet meseci pre i tokom snimanja, Džilenhol je dva puta dnevno sparingovao sa rediteljem Antoanom Fukom.

“Počeo sam da primećujem kako Džejk stiče sopstveni način kretanja, sopstveni ritam kao bokser. Nisam želeo da mu tražim da uradi nešto tako teško što ja, u svojim godinama, ne bih mogao da i dalje uradim. Zato sam rekao Džejku – vežbaću sa tobom. Pojačaćemo muziku, i krenućemo zajedno na to putovanje, od početka do kraja”, ističe Fuka.

Southpaw je sniman u realističnom, dokumentarnom stilu. Uz krupne kadrove udaraca I brze sekvence boksa, deluje stvarno. Publika može da oseti svaki udarac i gotovo omiriše krv. Gluma je potresna ali nije patetična. Mlada Una Lorens, koja glumi Bilijevu ćerku, nosi mudrost i zrelost koji daleko prevazilaze njene godine. Ona je pokretačka snaga Bilijevog putovanja. Bilijev trener, koga glumi Forest Vitaker, je njegov moralni kompas.

U svetu boksa, Southpaw je gard boksera koji se bori sa isturenom desnom rukom i nogom. Bili ima obrnuti stav. Naslov filma se ne odnosi na njega već na njegovog najvećeg neprijatelja, čoveka u ogledalu, koji mora da se nauči samodisciplini i fokusu da bi povratio svoju titulu – i svoju porodicu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.