Bogavac: Samo pozorište, ne rešavamo nacionalni sukob

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2018, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogavac: Samo pozorište, ne rešavamo nacionalni sukob

Premijera predstave "Lift - Slobodan šou", po tekstu Jelene Bogavac, u režiji Nenada Todorovića i izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, biće održana večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Predstava o kojoj su već tokom priprema izveštavali najveći svetski mediji, prvi put je izvedena 6. marta u Domu kulture u Gračanici.

Kako navode autori, publika će gledati "mjuzikl o tragičnoj sudbini jednog čoveka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nacionalnog vođe, njegove porodice i njegovog naroda, o jednom nesrećnom vremenu i generacijama čiji su pripadnici bili u njemu voljni akteri i(li) češće nevoljne žrtve i svima nama koji u posledicama toga i dalje živimo".

Jelena Bogavac je kazala Tanjugu da je reč o postdramskom teatru i da je cilj predstave da na postmoderan način u sadašnjem vremenu suočavamo i sudaramo različite sadržaje koji mogu biti stilski ujednačeni.

"Važno je da naše pozorište u koje verujemo izaziva zapitanost nad različitim ideološkim i sociološkim političkim društvenim tumačenjima. Tema predstava je u jednom momentu podelila javnost na one koji navijaju za i one koji navijaju protiv. Svi gube iz vida da smo napravili pozorišnu predstavu bez ambicije da rešimo dubok nacionalni sukob koji je i dalje kipuć", kazala je Bogavac.

Ona napominje da pozorište i u ovim surovim marketinškim uslovima može da bude živo i da kroz silne spinove ipak može da utiče na javnost i otvori društveni dijalog na bilo koju temu.

"Pozorište na najbolji načina relaksira društvo, otvarajući mogućnost dijaloga, koji nadilazi zakazani boks meč između ovih i onih...naših i vaših koji god da su jedni ili drugi" kazala je Bogavac.

Posebnu meru predstave prema njenim rečima predstavlja mladost glumaca koji će večeras izaći pred publiku u Narodnom pozorištu.

"To su takozvane Miloševićeve bebe...Deca rođena devedesetih godina čije su biografije izuzetno vezane za ogromnu i tešku hronologiju globalnih ratnih zbivanja na Kosovu. Većina glumaca u predstavi je baš rođena na Kosovu. Interesantno je pitanje ko su zapravo ljudi koji su porasli iz teških godina iza nas" kazala je Bogavac.

Uloge u predstavi tumače Ivana Kovačević, Dejan Cicmilović, Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić i Marko Panajotović.

Kompozitor je Marko Grubić, scenograf Vuk Dautović, a kostimograf Aleksandar Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.