Bodrožić: Da naučimo vlast da bude pristojna s novinarima

Izvor: N1 televizija, 19.Jan.2018, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodrožić: Da naučimo vlast da bude pristojna s novinarima

"Mi imamo vlast koja u prošlosti nije znala da se lepo ponaša u javnom prostoru, treba da uložimo mnogo napora da ih naučimo da budu pristojni, a to je muka, jer su izašli iz Šešeljeve pačije škole", smatra Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregord rekao je da je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da sve institucije moraju da pošalju jasan signal, a to >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je da sloboda medija mora da se štiti i to bezuslovno i da svi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara moraju da se tretiraju ozbiljno.

Na konferenciji o slobodi medija u Beogradu, Bjeregord je rekao i da mediji ne smeju da se "etiketiraju", kao i da ne sme da postoji različit tretman medija.

Novinarka Sanja Kljajić kaže da je u preporukama EFJ apostrofirano pitanje bezbednosti novinara i svih pritisaka, a zacrtano je da bi svi mediji trebalo da budu tretirani na isti način i da nosioci funkcija ne smeju da etiketiraju novinare. Ona ističe da je jako važno što je EJF to primetila i što će biti deo izveštaja, što je, kako kaže, jedan od načina medijske borbe.

"Nekoliko stvari su nam preneli sa sastanka s Vučićem, delegacija nije govorila napamet imali su konkretne argumente, rekli su da se neće sve završti izveštajem, pratiće šta se dešava s preporukama i koliko su ispunjene. Treba dati neko vreme, važna stvar je da su konstatovali da smo u stanju gde bi trebalo nešto uraditi dok neko nije ozbiljno stradao, to je ključna rečenica", kaže Kljajić.

Željko Bodrožić dodaje da problemi novinara postoje godinama i da su novinari svesni u kakvoj zemlji se živi i u kakvom ambijentu  rade.

"Dobro je što je EJF tu, iako nas naša vlast ne respektuje, prema Evropljanima se ponaša snishodljivo i sluša argumente. Rezultati posete će se pokazati brzo, videćemo koliko će mekan stav vlasti ostati i dalje, odnosno kada će se vrariti na staru ploču - da smo domaći izdajnici i strani plaćenici", kaže Bodrožić.

Bodrožić dodaje da država ima mnogo problema i da Evropljani žele da ih rešavaju jedan po jedan. Smatra da se neke stvari pomeraju s mrtve tačke.

"Važnu stvar smo uradili u Tirani, bili smo jedinstveni i pokazali smo da želimo neke stvari da pomerimo i pokazali da ni EU neće imati doveka kredita kod nas. Naša intencija je da ubedimo ljude iz EU da se približavamo i otvaramo poglavlja, ali i da sačuvamo svest naroda, da ne doživimo da u EU uđemo olupani i desetkovani, jer vidimo da se ljudi sele iz zemlje. EU mora da shvati da su stvari ovde otišle predaleko, zataškavanje unutrašnjih problema zbog višeg cilja više ne pije vodu", rekao je Željko Bodrožić u Danu uživo.

Namera sastanka i posete Evropske federacije novinara je da se nametne pravilo da je kažnjivo napadati novinare, kaže Bodrožić.

"Nemamo rešene slučajeve ubistava, imamo problem s tim, a novi dolaze na rešavanje. Mi radimo specifičan posao, moramo i neprijatne stvari da saopštavano, moramo da imamo pojačanu zaštitiu, a ono što se dešava kod nas znači da država mora da preduzme nešto... ko se naljuti na novinara krene da se sveti, malo ko je zbog toga kažnjen i to otvara prostor drugima da se tako ponašaju. Kao u normalnim društvima, ne mogu da prođu maltretiranje, pretnje... Mi imamo vlast koja u prošlosti nije znala da se lepo ponaša u javnom prostoru, treba da uložimo mnogo napora da ih naučimo da budu pristojni, a to je muka jer su izašli iz Šešeljeve pačije škole. Mi smo građani ove zemlje, koji teško žive, da smo strani plaćenici imali bismo mnogo para, a svaki dan imamo zahteve za pomoć, loše su plate i još imamo ovaj bezbednosni rizik", rekao je Bodrožić.

Sanja Kljajić je dodala da kada se govori o bezbednosti novinara, govorilo se o tome da je jako važno da reakcija bude blagovremena, da se ne čeka godinama da se nešto procesuria, već da se to desi kada je vreme.

Govoreći o stanju medija na lokalu, Željko Bodrožić je naveo da je projektno finansiranje bila dobra zamisao, ali da je na kraju postalo alatka vlasti da disciplinuje medije.

"Ta zamisao je boila dobra, ali ima nekoliko propusta u samom zakonu, te rupe u zakonu i pravilniku su maksimalno iskorišćene, Vojvodina je u većini lokalnih samouprava skaradno sprovela konkurs. Od sastava komisija do raspodele sve je bilo skandalozno, preko 4 miliona evra je otišlo medijima koji su režimski i pogodnim tablodidima iz Beograda, mi iz Vojvodine smo finansirali priloge u Informeru i Srpskom telegrafu. To nisu male pare, neki su prebrisani, drugi nagrađeni i mislim da će se ta praksa nastaviti", kaže on.

Sanja Kljajić dodaje da to nije jedini novac koji država daje medijima.

"Osim novca putem konkursa, imamo izveštaje na koji način se novac iz budžeta troši, tu su donacije...ne možemo da dođemo do toga koliko je to novca. Ne znamo na koji način i koje medije država finansira, znamo da oni koji rade pošteno jedva spajaju kraj s krajem", kaže ona.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.