Bez Tačija na ustoličenju patrijarha nema ni Tadića

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2010, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Tačija na ustoličenju patrijarha nema ni Tadića

Predstavnicima državnih institucija Srbije vlada takozvane Republike Kosovo odobriće dolazak na ustoličenje patrijarha Irineja trećeg oktobra u Pećkoj patrijaršiji samo ukoliko na ovu svečanost budu pozvani i predstavnici institucija samoproklamovanog nezavisnog Kosmeta istog ranga kao i srpski političari, saopšteno je danas novinarima u Prištini.

Ova odluka je obrazložena rečima "da se radi o manifestaciji koja nije političkog, već je verskog karaktera“. Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "vlada“ Kosmeta, kako je rečeno, u poslednja četiri meseca obavila je niz priprema za ustoličenje gospodina Irineja Gavrilovića.

Takođe je saopšteno da su preduzete sve mere da se zvanicama i učesnicima na ceremoniji ustoličenja obezbede adekvatni bezbednosni uslovi. Tako da će dan ranije, kao i na dan ustoličenja, biti povećan stepen bezbednosti u južnoj srpskoj pokrajini, ali i pojačana kontrola ulaska i ljudi iz Srbije.

Novinarima je rečeno da će ulazak na Kosmet biti odobren svim građanima Srbije koji se odluče da na ustoličenje patrijarha dođu organizovano ili samostalno.

Lideri i predstavnici političkih partija Srbije, kako je zacrtala vlada u Prištini, moći će da dođu samo ukoliko poštuju procedure za verske manifestacije i ne daju nikakve političke izjave. Takođe, da bi ušli da Kosmet, upozoreno je iz struktura albanskh vlasti u Prištini, politički predstavnici Srbije moraju da prethodno obaveste Kancelariju Visokog predstavnika EU na Kosmetu, a ta kancelarija će primljene zahteve proslediti institucijama smoproklamovane države Kosovo koje na kraju odlučuju da li će odobriti zahtev.

Iz Prištine je takođe saopšteno da će predstavnike političkih institucija Srbije, kao i sve građane, koji budu došli na ustoličenje, obezbeđivati Policija Kosova, a svaki od političara iz Srbije moći će da povede maksimalno dvojicu naoružanih telohranitelja.

Naglašeno je da će celokupnu manifestaciju, kao i dolazak i odlazak gostiju, obezbeđivati pripadnici Kosovske policijske službe (KPS), dok će pripadnici EULEKS policije i vojnici KFOR-a biti angažovani jedino u slučaju potrebe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.