Beograđanin pravi švajcarski sir u Foči

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Avg.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanin pravi švajcarski sir u Foči

FOČA- Alpska krave - Braun Svis, koje se iznad Kanjona Tare, na visini od 1200 metara vode na ispašu mogle bi da promijene način spremanja sira u fočanskom kraju

 Bograđanin Predrag Džokić se vratio u djedovinu, pokrenuo proizvodnju tvrdog sira- grijer, na tradicionalni švajcarski način.

“Stari recept švajcarski, star dva vijeka, sa Alpa, sve je tradicionalno uklopljeno sa modernim materijalima, znači grejanje mleka je na vatri, zrenje na dasci. Za sad smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jako zadovoljni kako je sir ispao, kvalitet sira je odličan”, rekao je Predrag.

Za jedan kolut grijera od 10 do 12 kilograma, potrebno je od 150 do 200 litara mlijeka. Proizvodnja je počela prije pola godine, ali na plasman će se pričekati još toliko. Švajcarska tradicija pravljenja sira, ali na srpski način zahtijeva sazrijevanje od godinu dana.

“Imamo jako puno interesovanja, konkretno u Beogradu u restoranima elitnim, hotelima, Sarajevo isto tako. Hrvatsko primorje je jako blizu, u Dubrovniku ima zainteresovanih”, priča Džokić.

Ovo su još uvijek probni kapaciteti farme, koja trenutno broji 30 grla. Za proširenje, ali i izgradnju raspolodnog centra, iz kojeg bi se otvarale male porodične farme, Džokić i Jovičić obezbijedili su novac iz evropskih fondova. Investicija je, ipak, na čekanju, dok se ne popravi lokalni put pun rupa, što im je iz opštine davno obećano. Osim puta, problem je i slaba struja, ali na Zlatnom Boru ipak vjeruju da će nadležni prepoznati njihove napore i podržati ih. U protivnom će poručuju preseliti posao u Srbiju.

(ATV)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

VRATIO SE U DEDOVINU I POKRENUO BIZNIS: Beograđanin pravi švajcarski sir u Foči!

Izvor: Kurir, 25.Avg.2015

FOČA - Alpska krave rase "braun svis", koje se vode na ispašu iznad Kanjona Tare, na visini od 1200 metara, mogle bi da promijene način spremanja sira u fočanskom kraju. Bograđanin Predrag Džokić se vratio u dedovinu i pokrenuo proizvodnju tvrdog sira- grijer, na tradicionalni švajcarski način...“Stari...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.