Belgija: Napad u Liježu - terorističko ubistvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija: Napad u Liježu - terorističko ubistvo

Muškarac, koji je usmrtio tri osobe u belgijskom gradu Liježu, počinio je "terorističko ubistvo", saopštili su danas tužioci, dok belgijske vlasti pokušavaju da ustanove da li je napadač delovao samostalno.

Belgijski federalni sudija Venke Rogen rekla je da se napad smatra "terorističkim ubistvom ili pokušajem terorističkog ubistva", preneo je AP.

Kako ja objasnila, napad se tretira kao teroristički zbog načina na koji je delovao napadač, identifikovan kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Benjamin Herman, a koji, kako navodi, podseća na pozive Islamske države putem video snimaka da se napadaju policajci noževima i da im se otima oružje.

Ukazala je i na to da je napadač uzvikivao "Alahu Akbar", a bio je i u kontaktu sa radikalizovanim osobama, prenosi AP.

Istražni sudija, čija je specijalnost terorizam, naredila je da se obavi autopsija ubijenih i toksikološki pregleda napadač.

Lokalni javni tužilac ranije je saopštio da belgijsko tužilaštvo istražuje ubistvo dve policajke i slučajnog prolaznika u Liježu kao teroristički incident.

Napada je na njih nasrnuo s leđa nožem, uzeo pištolj jedne od njih i potom ih ubio.

Ubio je i mladića koji je sedeo u parkiranom automobilu, a potom je pokušao da se sakrije u obližnju školu gde je u okršaju s policijom ubijen.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon ranije danas je rekao da je Herman noć pre napada ubio još jednu osobu.

On je potvrdio da je žrtva bivši zatvorenik koji je proveo izvesno vreme u zatvoru sa Hermanom, prenosi AP

Rojters prenosi da je Herman radikalizovan u zatvoru gde je prešao u islam.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.