Bebe iz Novog Sada šalju u Beograd jer nema mesta u bolnici!

Izvor: Telegraf.rs, 31.Okt.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe iz Novog Sada šalju u Beograd jer nema mesta u bolnici!

- Kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice su prebukirani jer imamo samo 18 mesta. Veoma retko se dešava da šaljemo bebe u Beograd, ali kada se dogodi da više nemamo mesta, to je standardna procedura. Sve se to radi u interesu dece kojoj treba posebna nega i roditelji nemaju razloga za brigu - objasnio je dr Slobodan Grebeldinger

Nedonoščad iz Vojvodine upućuju se za Beograd na Institut za majku i dete kada u novosadskoj Dečjoj bolnici nema mesta.

Majka >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << blizanaca Tamara S. iz Novog Sada koja se porodila mesec i po dana pre termina rekla je za portal “Bebac” da su njeni blizanci, odmah nakon rođenja bili smešteni u inkubatore u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Međutim, umesto u Dečju bolnicu, premešteni su u Beograd.

- Posle pet dana provedenih u Betaniji, rečeno mi je da će decu prebaciti u Beograd, a da će mene prebaciti sutra. Veoma sam se uplašila, jer sam pomislila da sa njima nešto zdravstveno nije uredu, pa ih zato šalju za Beograd.  Objasnili su mi da ne brinem i da ih šalju za Beograd jer su u našoj Dečjoj bolnici prebukirani – priča ova majka.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker

Direktor novosadskog Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dr Slobodan Grebeldinger potvrdio je za ovaj Bebac.com da se ponekad hitni slučajevi šalju za Beograd, jer su im prepuni kapaciteti na Pedijatrijskoj intenzivnoj jedinici.

- Kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice su prebukirani jer imamo samo 18 mesta. Veoma retko se dešava da šaljemo bebe u Beograd, ali kada se dogodi da više nemamo mesta, to je standardna procedura. Sve se to radi u interesu dece kojoj treba posebna nega i roditelji nemaju razloga za brigu – objasnio je dr Grebeldinger.

Godišnje se na Odeljenju neonetologije leči oko 350 pacijenata, od čega su oko 80 odsto novorođenčad.

(Telegraf.rs / Bebac.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Prevremeno rođene bebe leče se u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2014, 13:06

Prevremeno rođene bebe iz Novog Sada leče se na Institutu za majku i dete u Beogradu, jer su kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice prebukirani...Kako piše roditeljski portal Bebac (www.bebac.com), Dečja bolnica u glavnom gradu Vojvodine ima samo 18 mesta za preveremeno rođene bebe...Majka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.