Balaban za NEZAVISNE: Višak oko 30 odsto zaposlenih u gradskoj administraciji

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2015, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balaban za NEZAVISNE: Višak oko 30 odsto zaposlenih u gradskoj administraciji

BANJALUKA - Prioritet u gradu je zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade, da ne bi pod strepnjom od nezaposlenosti i besperspektivnosti morali bježati, kazao je Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada.

A što se tiče zaposlenih u gradskoj administraciji - on smatra da ih ima viška.

NN: Koliko je stabilna skupštinska većina, s obzirom na to da je nekoliko odbornika napustilo stranke u kojima su bili godinama?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
BALABAN: Skupštinska većina je potpuno stabilna, ona je zvanično onakva kakva je bila u startu, ima isti broj. Radimo u takvom sastavu već tri godine i nema nikakvih naznaka da bi se to promijenilo. Mislim da ćemo završiti mandate u onakvom sazivu u kakvom smo i počeli.

NN: Kakva je saradnja između gradonačelnika Slobodana Gavranovića (SNSD) i Vas kao predsjednika Skupštine grada (DNS)?

BALABAN: Određenih trzavica ima ponekad, ali to je valjda normalno. Konflikti koji nastaju zbog određenih problema uglavnom donesu pozitivna i kvalitetna rješenja. Ako će svi da služe samo da klimaju glavom, onda nema nikakvog pomaka.

NN: Koliko ste zadovoljni radom odbornika u Skupštini grada?

BALABAN: Zadovoljan sam radom onih odbornika koji su pokazali veći aktivizam, i to aktivizam koji je prisutan na samim skupštinskim zasjedanjima, a i između zasjedanja. Neki su iznenađeni što je banjalučki parlament u ovom sazivu mnogo dinamičniji nego ranijih godina, pošto imamo sada oštriju i brojniju opoziciju. Volio bih da se oni odbornici koji ne diskutuju više upuštaju u rasprave. Trebalo bi u nekim narednim sazivima da se poradi na edukaciji, da odbornici shvate svoju ulogu jer često iz neznanja pažnju posvete nečemu drugom.

NN: Smatrate li da administrativna služba ima višak zaposlenih ili trebaju nova zapošljavanja?

BALABAN: Od 780 radnika, koliko ih je sada zaposleno u gradskoj administraciji, oko 30 odsto je višak. Ne možemo da punimo samo budžet za plate zaposlenih činovnika. Rješenje je u planskom smanjenju broja radnika, kroz penzije i raspodjelu radnih mjesta. Mora se prestati sa zapošljavanjem u gradskoj administraciji. To je najbolje i jedino rješenje.

NN: Šta je najvažniji prioritet u gradu u narednoj godini?

BALABAN: Prioritet nam je zapošljavanje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade da ne bi, pod strepnjom od nezaposlenosti i besperspektivnosti, morali bježati. Jedan od načina za zapošljavanje je svakako otvaranje investicija jer investicije su jedan od oblika otvaranja novih radnih mjesta. Realizacijom investicija automatski dolazi do zaposlenosti ljudi. Ako bi u gradu udvostručili investicije, kroz troškove uređenja i kroz rente povećao bi se budžet grada.

NN: Koliko su javna preduzeća teret za gradsku kasu?

BALABAN: Javna preduzeća slabo rade i žive od novca koji im daje grad. Oni koji vode ova preduzeća nemaju motiva da rade da bi nešto zaradili jer imaju sigurne plate, čak i ako ništa ne urade, a rade slabo. Sve dok dobijaju gotov novac, a nemaju prihoda, niti kazni za slab rad, na tapetu je budžet grada.

NN: Nakon što je Skupština grada odbila Građansku inicijativu za Borik, koja je protiv toga da bude izgrađena crkva na mjestu dječjeg igrališta, šta će se dalje dešavati?

BALABAN: Razgovarao sam sa vladikom Jefremom i moj zaključak je da Crkva ne želi sukob sa građanima jer Crkva je narod koji je čini i koji joj pripada. Crkva i vjernici žele da u Boriku bude izgrađen hram i tu nema ništa sporno, ali nije isključiva u vezi s lokacijom. Crkva traži od Gradske uprave da u Skupštinu grada ne upućuje prijedlog odluke o izmjeni Regulacionog plana sve dok analizom ne bude određena lokacija za izgradnju hrama i parohijskog doma u Boriku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.