BRNABIĆ IZNOSI EKSPOZE U SKUPŠTINI Mafija je pomislila da može da UPRAVLJA DRŽAVOM, posebno se moramo baviti BEZBEDNOŠĆU VUČIĆA

Izvor: Press, 28.Okt.2020, 12:27

BRNABIĆ IZNOSI EKSPOZE U SKUPŠTINI "Mafija je pomislila da može da UPRAVLJA DRŽAVOM, posebno se moramo baviti BEZBEDNOŠĆU VUČIĆA

Skupština Srbije danas bira novu Vladu Srbije. Jedina tačka dnevnog reda je izbor novog kabineta na čijem čelu će biti Ana Brnabić, nakon čega je planirano i polaganje zakletve.
Foto:blic
11.00 - Zacrtani cilj: plate 900 evra
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Skupština Srbije
Govoreći o projektima koji su obaveza nove vlade, ona je ukazala program "Srbija 2025".
- >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << To je program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će Vlada raditi kako bi do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije. To su projekti koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane - rekla je Brnabić, a potom navela sve infrastrukturne projkte na kojima se radi.

10.55 - Mafiji stati na put Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Skupština Srbije
Rekla je i da je priritet borba protiv mafije, "koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom".
- Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen.

10.50 - Vučićeva bezbednost Kako je dodala, u ovoj borbi, bezbednosne službe se moraju posebno baviti bezbednošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako je rekla, objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije.
- Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega - verbalni ili fizički - postane očekivan i razumljiv - navela je Brnabić.
10.45 - Nećemo odustati od ZSO
Govoreći o političkim izazovima, Brnabić je pre svega navela Kosovo.
- Ova Vlada će imate ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, mi stojimo iza našeg potpisa, i to očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore - navela je ona, i dodala da će prioriteti biti nastavak vođenja pregovora, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica.
10.35 - Veće plate za medicinske radnike Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Skupština Srbije
Brnabić je rekla i da su plate zdrvatstvenih radnika prioritet.

- Do 2013. godine, plate u zdravstvu su bile sramno male. Plata doktora specijaliste iznosila je 67,540 dinara, dok je plata medicinske sestre iznosila svega 32,454 dinara. Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo 57 odsto, a plate medicinskih sestara 67 odsto. I ovo je daleko od dobrog i dovoljnog, ali je mnogo bolje nego što je bilo - rekla je ona u svom ekspozeu.
10.30 - Reforma zdravstva Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Skupština Srbije
Mandatarka je navela sve palnove za ulaganje u zdravstvo i dodala da je, da bi zdravstvo bilo još efikasnije, u mandatu ove vlade potrebno da se pokrene digitalizacija zdravstva.
- Moramo da obezbedimo svim građanima Srbije jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni. Na ovaj način, građani će zaista biti postavljeni u centar zdravstvenog sistema.
10.20 - "Pred nama su teški dani" Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Skupština Srbije
- Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji. U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje i mora da napreduje još brže - rekla je Brnabić.
10.10 - Šest ciljeva nove vlade Brnabić je naglasila da će svako od ministara u svom resoru imati svoje prioritete, ali da će Vlada imati osnovne pravce delovanja, konkretno šest ciljeva o kojima ćemo posebno voditi računa.
- To su: borba protiv virusa COVID-19 i jačanje našeg zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, i dalje ekonomsko jačanje Srbije.
10.05 - Brnabić počela da izlaže ekspoze Buduća premijerka rekla je da je Srbija danas dosta drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. Takođe, navela je da je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje.
Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Skupština Srbije
- Počeli smo da verujemo u sebe i sopstveni uspeh, umesto da tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo. Na međunarodnom planu, Srbija je postala zemlja koja se poštuje i uvažava. Zemlja koja vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi - rekla je mandatarka.
10.00 - Počela sednica Zasedanje parlamenta otvorio je Ivica Dačić. Kako je saopštio, sednici prisustvuje 206 poslanika.
9.50 - Dačić dočekao Brnabić Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Skupština Srbije
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je nešto pre 10 časova na ulazu u parlament buduću predsednicu Vlade Anu Brnabić.
Ona će danas pred poslanicima izložiti ekspoze, a tokom dana će biti izabrana i nova vlada Srbije, a ministri položiti zakletvu.
9.45 - Okupljaju se ministri Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Skupština Srbije
U srpski parlament već su stigli budući ministri Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Siniša Mali, kao i drugi ministri iz redova SNS, javlja reporter "Blica" sa lica mesta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.