BLOG UŽIVO: Nakon ispitivanja u Prištini, Đurić proteran

Izvor: N1 televizija, 26.Mar.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLOG UŽIVO: Nakon ispitivanja u Prištini, Đurić proteran

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i sproveli ga na ispitivanje u policijsku stanicu u Prištini, nakon čega je proteran sa Kosova. Srpska policija preuzela je Marka Đurića.

Izvor: N1

Informaciju o hapšenju Đurića potvrdili su predsednik Srpske liste Goran Rakić i Kancelarija za KiM.

RTS je javio da su prethodno okupljeni ispred Mitrovačkog dvora, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je trebalo da se održi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu, oterani suzavcem, dok KoSSev navodi da je kosovska policija bacila suzavac i ispred sale i u samoj sali.

Razvoj situacije u Kosovskoj Mitrovici pratite u našem BLOGU UŽIVO:

21:04 - Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je za Betu da je u napadu albanskih specijalnih snaga povređeno 32 građana koji su se u trenutku hapšenja Đurića nalazili u i ispred zgrade Mitrovačkog dvora.

"Na odeljenju hirurgije pregledano je i zbrinuto 13 pacijenata, na očnom odeljenju 17 i na odeljenju ortopedije dva pacijenta", rekao je Ivanović i dodao da su povređeni po njihovoj želji pušteni na kućno lečenje.

Prema njegovim rečima, teže je povređeno petoro ljudi i to ministar za poljoprivredi vlade Kosova Nenad Rikalo, koji je zadobio povrede desnog slabinskog predela stomaka, Željko Jović koji je zadobio kontuzije palca i donjih ekstremiteta, odbio je hospitalizaciju i pored predloga da ostane na odeljenju. Ivan Milojević ima kontuziju glave i povredu oka, dok direktor Više poslovne škole Nebojiša Milanović i Vladan Radenković imaju kontuziju glave.

21:02 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, nakon incidenta koji se desio u Kosovskoj Mitorivic, ta lista usvojila inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini. Kako je navedeno u saopštenju, Srpska lista će o toj odluci obаvestiti predsednikа Srbije Aleksаndrа Vučićа.

20:55 - Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju preuzela je srpska policija. Kako navodi RTS, Đurić je posle izvođenja pred prekršajnog sudiju proteran u centralnu Srbiju preko Merdara, gde ga je preuzela srpska policija.

Kako je ranije javio dopisnik agencije Beta, Đjurić je u pratnji velike kolone vozila kosovske policije, krenuo prema prelazu Merdare, gde je trebalo da bude predat vlastima Srbije.

20:50 - Generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković pozvao je građane u Kosovskoj Mitrovici, koji su se nakon privođenja Marka Đurića okupili ispred mosta na Ibru, da mirno sačekaju šta će im poručiti predsednik Vučić posle večerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

20:38 - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini večeras je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Na Tviteru je napisala da žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu i pozvala na očuvanje mira i dijaloga.

20:29 - Građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupljaju se na glavnom trgu gde je organizovan prenos obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tanjug prenosi da je na Trgu kneza Lazara postavljen veliki video bim na kojem će bit prenos obraćanja predsednika Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

20:08 - Marko Đurić je preko Merdara ušao u centralnu Srbiju, saznaje RTS.

19.59 - Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Đurić na Kosovo ušao ilegalnim putem, a da je kosovska policija postupila profesionalno i u skladu sa svojim nadležnostima. Dodao je da ovaj slučaj ne treba da utiče na dijalog.

19:53 - Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost počela je večeras nešto posle 19.30 časova u zgradi Predsedništva. Sednici prisustvuju predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Sednici prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, direktor policije Vladimir Rebić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor BIA Bratislav Gašić i republički javni tuzilac Zagorka Dolovac.

19:44 - Potpredsednicа Vlаde Srbije Zorаnа Mihаjlović uputilа je pismo аmbаsаdoru SAD Kаjlu Skаtu u kojem gа obаveštаvа dа ne prihvаtа njegov poziv dа večeras prisustvuje gostovаnju аmeričke trupe nа Beogrаdskom festivаlu igre.

Kako navodi Ministarstvo građevinarstva, Mihajlović je tu odluku donela nakon privođenjа Đurića. "Ovo su teški trenuci zа Vlаdu Srbije i zа mene lično, u kojimа svi delimo zаbrinutost zа sigurnost gospodinа Djurićа i zа ukupаn rаzvoj situаcije i bezbednost nаših grаdjаnа nа severu Kosovа i Metohije", nаvodi se u pismu potpredsednice Vlаde.

19:40 - Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je hapšenje Đurića svesna, politička odluka kojom se nastavlja trend destabilizacije na Kosovu, koji je započet ubistvom Olivera Ivanovića.

"Ovome svakako nije cilj mir i stabilnost, a podrška dijalogu nije sigurno", rekao je Janjić i dodao da je ovakvim postpkom Priština jasno htela da demonstira da je ona vlast na severu pokrajine.

19:35 - Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič pozvala je vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala posle hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

19:26 - Diplomata Zoran Milivojević kaže da je nakon dešavanja na Kosovu, kada je uhapšen šef vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, na potezu Brisel. Ovo nas uvodi u situaciju koja može da eksalira, upozorava gost Dana uživo.

19:25 - Reporterka N1 iz Prištine javlja da se, osim ministra spoljnih poslova Bežeta Pacolija, niko od kosovskih zvaničnika još nije oglasio o hapšenju i proterivanju.

19:23 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji na Kosovu posle privođenja Đurića.

19:11 - U pratnji velike kolone vozila kosovske policije, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, krenuo je prema prelazu Merdare, gde će biti predat vlastima Srbije.

Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću a među njima se pominje mogućnost stalne zabrane.

19:09 - Reporterka N1 iz Prištine Zana Cimili kaže da je Đurić u taj grad doveden u pratnji konvoja vozila, da je saobraćaj u glavnoj prištinskoj ulici bio zaustavljen. Iz automobila je izveden vezanih ruku i pognute glave.

Izvor: N1

19:05 - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da hapšenje Marka Đurića pokazuje "brutalnu upotrebu sile" koje bi neko mogao da protumači kao "pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi".

18.53 - Srbi su odmah nakon što je uhapšen Đurić izašli sa kamionima i građevinskim mašinama i blokirali put Mitrovica – Priština, kod mesta Rudar, javlja reporter N1.

18:43 - Novinarka Insajdera Senka Vlatković, kaže da su Đurić i Selaković ušli u zgradu u kojoj se održavao okrugli sto, dočekani aplauzima. Nakon što su održali uvodne govore, i nakon govora Gorana Rakića, gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ministar u Vladi Kosova Dalibor Jevtić je rekao da sastanak biti nastavljen, ali da će biti zatvoren za javnost.

"Počinje komešanje pet minuta nakon toga, onda su se čuli uzvici – novinari izađite napolje... Izašli smo i videli da je zgrada opkoljena specijalnim jedinicama ROSU, s puškama u punoj opremi, s maskama i pancirima, počeli su zvižduci okupljenih, a onda su bačeni suzavac i šok bombe… ROSU je utrčala u salu, izveli su jednog čoveka kome je jaknom bila prekivena glava, niko nije bio siguram da je to Marko Đurić, kasnije je izašao Goran Rakić i rekao da je priveden Đurić", priča Vlatković.

U Mitrovici se sve vreme čuje sirena za vazdušnu opasnost, isto i u Zvečanu, prenela je ona.

Pogledajte nemontirani materijal Insajdera:

Izvor: Insajder

18:39 - Marko Đurić dovezen je u policijsku stanicu centar u Prištini. Đurić je u stanicu sproveden sa lisicama na rukama i okružen sa oko 100 maskiranih pripadnika policije Kosova.

18:35 - Selaković je rekao da će ostati u Kosovskoj Mitrovici dok Marko Đurić ne bude pušten na slobodu, rekla je za N1 novinarka Insajdera Senka Vlatković.

Pogledajte nemontirani materijal Insajdera:

Izvor: Insajder

18:28 - Nikola Selaković izjavio je da su prilikom hapšenja Đurića, teže povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović. Hapšenje Đurića ocenio je kao skandal i dodao da očekuje da direktor Kancelarije za KiM bude odmah pušten na slobodu.

18:18 - Portparol policije Baki Kelani potvrio je za N1 da će Marko Đurić biti sporoveden u policijsku stanicu centar u Prištini.

18:11 - Kosovski specijalci su, tokom akcije u kojoj je uhapšen šef Đurić, napali i povredili snimatenja Radio-televizije Srbije Vladimira Milića, objavio je RTS.

Izvor: Tanjug

18:07 - Kako javlja reporter agencije Beta, prilikom upada policije u prostorije Mitrovačkog dvora, čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku. Suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gde su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

18:04 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za večeras u 19.30 Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost.

17:55 - Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da direktor Kancelarije za Kasovo i Metohiju Marko Đurić nije poštovao norme - da se dozvola za ulazak na Kosovo traži 72 sata ranije. Dobili smo njegov zahtev, ali nismo mogli da mu dozvolimo ulazak danas, naveo je.

17:52 -  Marko Đurić priveden je u Kosovoskoj Mitrovici, dok generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković nije priveden, potvrđeno je FoNetu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

17:40 - Pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su u salu u kojoj je održavao skup i uz korišćenje šok bombi, privele Đurića, javlja Insajder.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković stigli su danas u Kosovsku Mitrovicu, upros zabrani ulaska u pokrajinu.

Oni su se u zgradi Mitrovačkog dvora priključili učesnicima okruglog stola koji se u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji danas održava u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić je istakao da je došao u Kosovsku Mitrovicu kako bi poručio da za Srbiju i Srbe Kosovo i Metohija nije i nikada neće biti deo nezavisnog Kosova.

"Politika Srbije danas je politika postizanja kompromisa, ovde smo da bi čuli šta ljudi imaju da kažu o tome", rekao je Đurić.

Selaković je tom prilikom istakao da kao što i oni danas nisu odustali uprkos pretnjama i zabranama da dodju u Kosovsku Mitrovicu, tako "nećemo odustati ni od naše borbe da tražimo rešenja koje Srbe i Srbiju ne unižava i koje je jedino razumno".

Okrugli sto političkih predstavnika kosovskih Srba u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji trebalo je da počne danas u 12.44 sati, međutim počeo je s nešto više od četiri sata zakašnjenja, nakon dolaska Đurića i Selakovića u Kosovsku Mitrovicu.

Ranije danas predstavnici prištiskih institucija saopštili su da Đuriću i Selakoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo i da će, ako to pokušaju, biti uhapšeni.

Ministar Vladan Vukosavljević tvrdi da je i njemu zabranjen ulazak, što kosovska policija negira.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančič je, povodom dešavanja na Kosovu, podsetila strane da se moraju pridržavati sporazuma o posetama zvaničnika koji već postoji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako je pretučen snimatelj RTS-a

Izvor: RTS, 26.Mar.2018

Vladimir Milić koga su napali specijalci Kosovske policije tokom akcije u Kosovskoj Mitrovici opisao je za portal RTS-a kako je izgledao napad. . Snimatelj RTS-a je na početku akcije ispred Mitrovačkog dvora bio između...

Nastavak na RTS...

Objavljen snimak hapšenja " duge cevi i šok bombe VIDEO

Izvor: B92, 26.Mar.2018

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen je u Kosovskoj Mitrovici, a objavljen je i snimak na kojem se vidi drama ispred Mitrovačkog dvora...Na snimku se vide Srbi okupljeni ispred prostorija zgrade u kojoj je bio zakazan okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, a potom i reakcija...

Nastavak na B92...

Marko Đurić posle hapšenja proteran sa Kosova (VIDEO)

Izvor: Danas, 26.Mar.2018

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su Marka Đurića, javlja novinar KoSSeva sa terena. Članak Uhapšen Marko Đurić na Kosovu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Janjić: Hapšenje Đurića svesna i politička odluka

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2018

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je hapšenje direktorka kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića svesna, politička odluka..."Upotrebljena je specijalna jedinica protiv ljudi koji predstavljaju srpsku zajednicu i Srbiju, Đurić je zvanični pregovarač i...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Selaković: Đurić uhapšen da bi se ponizila Srbija

Izvor: RTS, 26.Mar.2018

Generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da je Marko Đurić uhapšen kako bi se ponizila Srbija i srpska pregovaračka pozicija. . "Tokom razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga o...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.