BIRANJE VLADE I POLAGANJE ZAKLETVE: Šta sve treba da znate o novoj Vladi i ko su nova lica?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2020, 09:12

BIRANJE VLADE I POLAGANJE ZAKLETVE: Šta sve treba da znate o novoj Vladi i ko su "nova lica"?

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

Danas je dan kada će Vlada Republike Srbije konačno biti formirana, gde će mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić izložiti ekspoze i predstaviti nove članove kabineta, a jedna od tema dnevnog reda koju je najavio novi predsednik Skupštine Ivica Dačić biće izbor Vlade i polaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakletve predsednika i članova.

Iako je sastav nove Vlade najavljen pre 25. oktobra, kada je zvanično saopšteno ko ulazi u sastav istog, na sastanku vodeće partije u Srbiji, Srpska napredna stranka nije htela da donosi odluke koje se nisu pažljivo razmatrale i o kojima se nije sa najvećom pažnjom odlučivalo, te je zvanična odluka doneta sa sigurnošću o ljudima koji će moći da pomognu da se projekat o kome je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije govorio, a to je projekat "Srbija 2025." ostvari.

Nova Vlada Srbije donela je puno iznenađenja sa sobom, počevši od novih lica, koja javnosti nisu bila toliko poznata, nove energije, nove planove, nove projekte, ali i nove izmene u trajanju mandata.

Nova Vlada Srbije trajaće najkasnije do aprila 2022. godine, tačnije nešto manje od godinu i po dana. Praktično, to znaći da će Srbija 2022. godine imati opšte izbore, na svim nivoima, odnosno predsedničke, parlamentarne, lokalne i gradske.

Nova Vlada biće koncentraciona, jer će u nju ući sve parlamentarne stranke u Srbiji, izuzimajući dve manjinske i imaće podršku gotovo svih 250 narodnih poslanika.

Na čelu vlade drugi put za redom naći će se Ana Brnabić, a pored nje kabinet će činiti još čak 10 žena, zbog čega je sastav Vlade privukao pažnju ne samo na našim prostorima, već i na svetskom nivou.

Ovom odlukom Srbija postaje jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti. Od ukupnog broja ministara, 50 odsto čine žene, 50 odsto muškarci.

Pored Brnabić, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

Nova Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, uključujući i tri nova, ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu, a buduća premijerka Ana Brnabić je saopštila imena novih ministara posle sednice predsedništva Srpske napredne stranke, među kojima su neka imena izazvala veliko iznenađenjem, nova Vlada imaće i dva ministarstva bez portfelja, a to su Nenad Popović, Novica Tončev.

Osmoro ministara ostaju da u Vladi Srbije kao i u prošlom sazivu. Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, Milan Krkobabić, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović zadržali su se na čelu resora koje su do sada vodili, odnosno vodiće ministarstva finansija, za evropske integracije, omladine i sporta, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministarstvo zdravlja, odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sedmoro ministara koji se nisu našli u novom sastavu jesu Goran Knežević koji je do sada vodio ministarstvo privrede, Nela Kuburović ministarka pravde, Zoran Đorđević koji je bio na čelu resora za rad, Mladen Šarčević koji je vodio prosvetu i Vladan Vukosavljević dosadašnji ministar kulture, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, i bivši ministar energetike Aleksandar Antić.

Najveće iznenađenje u javnosti izazvala je vest da je nekadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić novi predsednik Skupštine. U aktuelna ministarska mesta uključeni su i SPAS i SPS. Socijalisti će voditi ministarstvo prosvete, na čijem čelu će se naći Branko Ružić. Pored toga, iz redova SPS naći će se i ministar bez portfelja, odnosno potpredsednik stranke Novica Tončev.

Ministarstvo koje će voditi član Šapićevog SPAS-a jeste ono za brigu o porodici i demografiji, na čijem će čelu biti Ratko Dmitrović. Kako je rekao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i ovo je bilo na njegovo insistiranje.

Funkcija potpredsednika nove Vlade Srbije pripala je Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović i Branko Ružić, četiri ministra iz redova SNS i jedan iz SPS.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.