BILI SMO U ŠOKU I NISMO SE SETILI TOGA Ko je zapravo KUL ČIKA koji je opijao i zlostavljao devojčice u Petnici?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2021, 08:12

"BILI SMO U ŠOKU I NISMO SE SETILI TOGA" Ko je zapravo "KUL ČIKA" koji je opijao i zlostavljao devojčice u Petnici?

Devojke koje su ispričale svoja jeziva iskustva kažu, između ostalog, da im je S. predstavljan kao veliki autoritet, sa velikim znanjem iz prirodnih nauka, da je organizovao "kul sedeljke", uvek sa mnogo vina, da je polaznice uvodio u svet džeza, filmova Andreja Tarkovskog...

Vest o seksualnom zlostavljanju u Petnici, elitnoj naučnoj instituciji Srbije, potresa javnost Srbije iz temelja i postavlja pitanje kako to niko ne reaguje, a punih 11 godina bilo je javna tajna da S. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u svojoj sobi maloletnicama nudi alkohol i cigarete. Pa i da su samo alkohol i cigarete, a kamoli ono što smo čuli...

Pet devojaka su, kako navode u ispovestima za nedeljnik "Vreme", u periodu od 2003. do 2014. iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u ovoj ustanovi - od fotografisanja bez odeće preko manipulacije žrtvama do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene i pretnje. U dva slučaja je došlo i do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

Kako se saznaje, reč je o čoveku rođenom 1956. godine, koji je u Istraživačkoj stanici Petnica od njenog osnivanja, 1982. godine, s obzirom na to da je pripadao ekipi valjevskih Mladih istraživača koji su i pokrenuli ISP. U ISP je bio dugogodišnji predavač, vođa jednog od popularnih programa i konačno urednik "Petničkih sveski" u kojima su objavljivani radovi polaznika petničkih seminara.

S. je praktično u ISP bio 24 sata dnevno, a iako svojevremeno u braku, u svojoj kancelariji je i živeo, a u Valjevo bi, kako pričaju poznavaoci, "praktično dolazio samo da kupi vino". Nakon razvoda, dodaju, zapao je u finansijske probleme, a nakon što je 2017. godine sporazumno napustio ISP, "u Valjevu ga gotovo niko nije sretao". Pretpostavlja se da živi u selu u okolini Valjeva, odakle mu potiče porodica, a i sam bivši direktor Vigor Majić je priznao da je S. do 2019. godine "bio je angažovan honorarno jer je imao informaciju da se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji".

Podsetimo da je na pitanje zašto nije pozvana policija, Nikola Božić, upravnik Petnice, rekao da prijave nema bez pristanka žrtve, a na pitanje da su mogli da prijave da u Stanici postoji čovek koji pravi fotografije nagih maloletnica, Božić je rekao: "Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga".

Takođe je rekao da su mu se jedna ili dve devojke javiče, mimo incidenta iz 2017. i da je od rukovodilaca čuo da "S. fotografiše i da deci to smeta".

- Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i ovoga (seksualnog nasilja). Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje iz dvorišta - tvrdi Božić.

Vigor Majić je, piše Vreme, odmah razgovarao sa S, ali on je negirao da bilo čega drugog osim problema sa tekstovima, da deca teško prihvataju njegove sugestije i obećao da više nema problema.

- U vreme kada smo odlučili da ga izbacimo, imao je blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakt sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo da radi "Petničke sveske", bio je jako predan u tome - rekao je za Vreme Majić.

A mnoge su verovale da kada ih fotografiše zaista učestvuju u nečemu što ima umetničku vrednost.

Inače, na društvenoj mreži Fejsbuk napravljena je grupa "Podrška hrabrim Petničarkama", koja je tokom prvog dana okupila 1.150 pratilaca, a čine je bivši polaznici ISP, koji su se u toj grupi otvorenim pismom obratili javnosti, izražavajući podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u ISP, kao i onima koje to još nisu učinile.

- Žao nam je što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi vašu sigurnost i da vas zaštiti. Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva ISPa treba da bude - a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove - navodi se u njihovom otvorenom pismu.

Dodaje se da je brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj.

- Kako bismo očuvali takav prostor kritičkog mišljenja i budućim generacijama, potrebno je da Uprava ISP odgovorno istupi i ponudi javno izvinjenje svim žrtvama, sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja, osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, pružaju im adekvatnu pomoć i pokreću adekvatne interne procedure - zaključuje se u otvorenom pismu bivših polaznika ISP na Fejsbuku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.