BIBI U PROBLEMU: Evropska država uvodi sankcije Izraelu?! Američko oružje OVDE više neće PROLAZITI?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 12:14

"BIBI" U PROBLEMU: Evropska država uvodi sankcije Izraelu?! Američko oružje OVDE više neće PROLAZITI?

Hladan tuš za Tel Aviv

Irski Senat jednoglasno je pozvao na sankcije protiv Izraela, uključujući međunarodni embargo na oružje i sprečavanje prolaska američkog oružja u Izrael kroz irski vazdušni prostor i morske luke, nakon izraelske vojne operacije u Gazi.

Senatori Frensis Blek, Lin Rujn, Alis Meri Higins i Ajlin Flin pozvali su irsku vladu da uvede ograničenja protiv Izraela i da apeluje na međunarodnu zajednicu na hitan prekid vatre u Gazi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prema zahtevu, Irska mora da uvede sankcije Izraelu, da zabrani uvoz robe i usluga iz izraelskih naselja, da se oduzme od kompanija sve što je prouizvedeno u tim naseljima, da se spreči američko oružje da prođe kroz Irsku i da se založi za međunarodni embargo na oružje Tel Avivu.

U dokumentu, senatori su izrazili žaljenje zbog "neuspeha mnogih u međunarodnoj zajednici da pozovu Izrael na odgovornost za svoje postupke kojim krše međunarodno pravo i nespremnosti mnogih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropskog saveta i da se pozovu na hitan prekid vatre ili zaustavljanje prodaje oružja Izraelu.

Zemlje poput SAD, Velike Britanije i Nemačke nastavile su da isporučuju oružje Izraelu da bi pomogle njegovoj vojnoj operaciji u Gazi, često navodeći da Tel Aviv ima pravo da se brani nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 Izraelaca, a njih 253 uzeto za taoce, prema podacima Izraela.

Our motion has passed unopposed.The Seanad has called for the Occupied Territories Bill and the Illegal Israeli Settlements Bill to be passed,for an arms embargo on Israel and for an immediate suspension of the EU-Israel Association Agreement 🇵🇸#freepalestine #Gaza #CeasefireNow https://t.co/OGTcpmvabg

— Frances Black (@frances_black) February 21, 2024

Izraelska vazdušna i kopnena ofanziva od tada je opustošila veći deo Gaze, ubivši 29.878 Palestinaca, uglavnom civila, a ranivši preko 70.000, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

Eksperti UN-a i humanitarne agencije saopštili su da se izvoz oružja u Izrael mora odmah zaustaviti, dodajući da će oružje ili municija koji se šalju na raspoređivanje u Gazi verovatno kršiti međunarodno humanitarno pravo.

Nekoliko zemalja obustavilo je izvoz oružja u Izrael nakon odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) u januaru, kojom je izraelskim snagama naloženo da preduzmu mere da spreče sve akcije koje bi se mogle okarakterisati kao genocid.

Zemlje poput Španije, Italije, Belgije, Holandije i japanska korporacija Itoča suspendovale su transfer oružja Izraelu. U međuvremenu, američki Senat je 13. februara odobrio nacrt zakona o slanju vojne pomoći Izraelu u iznosu od 14 milijardi dolara.

Ujedinjeno Kraljevstvo je od 2015. godine licenciralo vojni izvoz u Izrael u vrednosti od najmanje 599 miliona dolara, uključujući komponente za borbene avione, projektile, tenkove, tehnologiju, malokalibarsko oružje i municiju, navodi Human Rights Watch.

Velika Britanija obezbeđuje oko 15 odsto komponenti za stelt avione F-35 koji se trenutno koriste u Gazi. Nemačka je prošle godine izvezla u Izrael vojne opreme i naoružanja u vrednosti od više od 379 miliona dolara, što je 10 puta više od 2022. godine.

Posle napada Hamasa 7. oktobra, Nemačka je odobrila 185 dodatnih dozvola – 28 odsto izraelskog uvoza oružja dolazi iz Nemačke.

Irski podnesak navodi da Evropska unija "nije uspela da bude dosledna u traženju primene međunarodnog prava i da je po svojim dvostrukim standardima učestvovala u aktima grubog licemerja i moralnog neuspeha".

- Dok ovaj pokolj dešava, EU se ne smiruje i igra političke igre sa životima naroda Palestine - rekla je irska senatorka Lin Bojlan.

- Umesto da trošimo ozbiljno vreme i trud pozivajući na prekid vatre, videli smo predsednika Evropske komisije kako daje bezuslovnu i nekvalifikovanu podršku Netanijahuovom genocidnom napadu.

Zahtev je osudio izraelsko nepoštovanje Međunarodnog suda pravde, koji je u januaru naredio izraelskim snagama da preduzmu mere da spreče sve radnje koje bi se mogle okarakterisati kao genocid. Takođe je izrazio zabrinutost zbog "neprihvatljivo sporog tempa" istrage Međunarodnog krivičnog suda o potencijalnim ratnim zločinima koje je počinio Izrael.

Predlog bi morao da prođe kroz irski parlament, koji se bira direktno, i gornji dom da bi stupio na snagu.

Irska je bila prva zemlja EU koja je izraelska ilegalna naselja proglasila "de facto aneksijom" palestinske zemlje. Vlada je 1980. godine ušla u istoriju postavši prva članica EU koja je zvanično pozvala na uspostavljanje palestinske države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.