BH novinari zahtijevaju zaštitu slobode izražavanja

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BH novinari zahtijevaju zaštitu slobode izražavanja

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su zbrinutost zbog izazivanja nesigurnosti i podmetanja požara ispod automobila novinara Emila Karamatića, dopisnika BH radija 1 iz Mostara.

Incident se desio u naselju Višići kod Čapljine tokom prethodne noći, kada je, za sada nepoznata osoba, podmetnula požar pod automobil parkiran pred porodičnom kućom kolege Karamatića.

"BH novinari najoštrije osuđuju ovaj atak >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na sigurnost, život i profesionalni integritet novinara Karamatića; jasna je to poruka šta su sve spremni učiniti kriminalci i njihovi mentori kako bi se obračunali sa novinarima, naročito onima koji kritički pišu o pojavama i dogadjajima od značaja za javnost. Stoga, BH novinari zahtijevaju od nadležnih jednica MUP Hercegovačko neretvanskog kantona hitnu i detaljnu istragu u ovom slučaju, kao i poduzimanje zakonskih radnji za kažnjavanje počinilaca i naredbodavaca.

Istovremeno, BH novinari podsjećaju kako je od 2006. do danas počinjeno 67 krivičnih djela prema novinarima i medijima u BiH, uključujući: fizičke napade, prijetnje smrću, govor mržnje, uništavanje novinarskih materijala i lične imovine. Samo je 15% od navedenih sučajeva riješeno u korist novinara. Svi ostali predmeti godinama čekaju na red, duboko skriveni u ladicama pravosudnih institcija, ili uopšte nisu istraživani samo zbog toga što su među počiniocima bili predsjednici entiteta ili političkih partija, parlamentarci, ministri, policajci, kriminalci ili 'kumovi' visokopozicioniranih političara", stoji u saopštenju.

"Posljednji slučaj ugrožavanja bezbjednosti novinara Emila Karamatića samo je logičan slijed nekažnjivosti svih prethodnih ataka na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, koji nisu sankcionirani unutar postojećih zakona ili nisu uopšte adekvatno istraženi od nadležnih policijskih i pravosudnih institucija. Zbog toga BH novinari još jednom javno i odlučno zahtijevaju od nadležnih za zaštitu slobode izražavanja i prava novinara u BiH jednaku dostupnost pravde novinarima kao i svim drugim građanima ove države. U protivnom, BH novinari će podnositi krivične prijave protiv svih onih koji imaju informacije o počinjenu krivičnih djela prema novinarima, a sami nisu u zakonskom roku poduzeli mjere pravne zaštite iz okvira svoje nadležnosti", ističe se u saopštenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Mijatović: Provesti hitnu istragu o napadima na novinare u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2015

BUKUREŠT - Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je danas podmetanje požara ispod automobila Emila Karamatića, dopisnika BH Radija 1 iz Mostara...- Pozivam vlasti da osude ovaj napad na najvišem nivou i da osiguraju hitnu i transparentnu istragu kako bi se počinioci ovog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.