BG prajd i Parada ponosa: U teoriji isto, a u praksi...

Izvor: B92, 11.Sep.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG prajd i Parada ponosa: "U teoriji isto, a u praksi..."

Beograd -- Nedelja ponosa i zvanično je počela, a trebalo bi da bude završena šetnjom središnjim beogradskim ulicama 17. septembra.

To međutim nije i jedina parada za prava seksualnih manjina. Jedna je održana u junu, kada su se za svoja prava borile transrodne osobe i pojedina LGBT udruženja.

Šta je razlog za održavanje dve parade?

“Moj stav je da Srbija ne treba da ima dve parade, mi treba da budemo ujedinjeni”, navodi organizator Beograd prajda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predrag Azdejković.

“Naš cilj je bio da budemo ravnopravni građani koji će moći da izađu na ulicu onda kada smatraju da naprave dve, tri, pet parada i ne postoje samo dve postoji mnogo događaja koje je LGBT zajednica radila”, ističe oranizator Parade ponosa Goran Miletić.

Dve parade a isti ciljevi, borba za prava LGBT populacije.

“Ciljevi su svakako isti. Najmanje prema zakonu, one su potpuno jednake i iste. Zakon o registrovanom partnerstvu i rodnom identintetu”, kaže Miletić.

“Mi se u teoriji bavimo i zalažemo za ista prava, ali sad kad pogledamo u praksi kako to izgleda onda ne ispadne tako”, dodaje Azdejković.

Strah da izađu i kuće i javno iskažu seksualno opredeljenje veći su problem od toga da li se šeta i u junu ili u septembru.

“Moj stav je da ne treba da se odlučuje između i junskog i septembarskoj nego treba da ide na oba”, navodi Azdejković.

“Svako bira gde će doći, ne vidim da je potenciranje razjedinjenosti pokreta nešto što je zanimljivo, naprosto ljudi veruju u različite metode”, ocenjuje Miletić.

Konstanta i na jednoj i na drugoj paradi biće policija, koja je morala da obezbeđuje i izložbu o toleranciji.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.