AstraZeneka tvrdi: Efikasnost vakcine 90 odsto; Koštaće tri dolara?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 10:08

AstraZeneka tvrdi: Efikasnost vakcine 90 odsto; Koštaće tri dolara?

Kompanija AstraZeneka saopštila je danas da su rezultati preliminarne analize kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona pokazali da je vakcina visoko efikasna, što je bio primarni cilj, dok kod učesnika koju su je primili nisu prijavljeni slučajevi bolničkog lečenja ili teži slučajevi bolesti.

Oni navode da su kod vakcine dva različita režima doziranja pokazala efikasnost, od kojih se jedan pokazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boljim. Jedan režim doziranja pokazao je efikasnost vakcine od 90 odsto, kada se AZD 1222 daje kao pola doze, nakon čega sledi puna doza u razmaku od najmanje mesec dana.

Drugi režim doziranja pokazao je 62 odsto efikasnosti kada se daje u dve pune doze u razmaku od najmanje mesec dana. Nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava u vezi sa vakcinom i AZD 1222 se dobro podnosi u oba režima doziranja, tvrde iz AstraZeneKe.

Napominju da će detaljna analiza preliminarnih rezultata biti predata za objavljivanje u međunarodnom stručno-medicinskom časopisu.

AstraZeneka će odmah pripremiti dokumentaciju za predaju zahteva za registraciju vakcine regulatornim telima širom sveta.

"Ova otkrića pokazuju da imamo efikasnu vakcinu koja će spasiti mnoge živote. Otkrili smo da jedan od naših režima doziranja može biti oko 90 odsto efikasan. Ukoliko se koristi ovaj režim doziranja više ljudi bi moglo da se vakciniše sa količinama koje su planirane za snabdevanje vakcinom", izjavio je profesor Andrew Pollard , glavni istraživač Okfordskog tima za ispitivanja vakcine u Oksfordu, a navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije Astra Zeneka Pascal Soriot naveo je da je važna efikasnost i sigurnost vakcine.

On je dodao da će biti jednostavan lanac snabdevanja vakcinom, kao i da je kompanija obećala da će raditi bez profita, da će vakcina biti dostupna ljudima širiom sveta isporučena u stotinama miliona doza po odobrenju.

Vakcina se može čuvati, transportovati i njome se može rukovati na temperaturi od 2-8 stepe Celzijusovih, najmanje šest meseci, što omogucćava jednostavnu upotrebu u okviru postojećeg zdravstvenog sistema.

Da li će se vakcina AstraZeneke primati svake godine?

Naučnici koji su testirali efikasnost eksperimentalne vakcine protiv Kovid-19 kompanije AstraZeneka saopštili su danas da ne mogu biti sigurni da li će virus mutirati na način da bude neophodno ponoviti vakcinaciju svake godine, ali da za sada to izgleda malo verovatno.

"Još ne znamo hoće li ovaj virus mutirati", rekao je direktor grupe za vakcinu iz Okforda Endrju Polard novinarima na brifingu i dodao da još nema dokaza o tome, preneo je Rojters.

Na pitanje da li će vakcina, koja je pokazala priblizno 70 odsto efikasnosti prema podacima ispitivanja tokom faze III , verovatno pružiti dugoročnu zaštitu, Polard je rekao da su optimistični da bi imunološki odgovor mogao da traje najmanje godinu dana, ali da je potrebno još vremena da bi se mogla dati bilo kakva potvrda o trajnosti vakcine.

Džonson: Vakcina je fantastična vest, ali potrebna provera

Britanski premijer Boris Džonson jutros je ocenio da je vest o novoj, efikasnoj vakcini kompanije Astra Zeneka, razvijenoj u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, "fantastična", ali da je neophodno sprovesti dodatne provere njene bezbednosti.

"Predstoje dodatna provere bezbednosti vakcine, ali ovo su fantastični rezultati", poručio britanski premijer, preneo Rojters.

Henkok: Britanija planira početak vakcinacije pre Božića

Velika Britanija će nastojati da započne sa vakcinacijama protiv kovida-19 pre Božića, sa masovnim vakcinisanjem već na početku naredne godine, a povratak u normalne životne tokove očekuje se posle Uskrsa, najavio je britanski ministar zdravstva Met Henkok.

"Nadamo se da ćemo idućeg meseca započeti sa vakcinisanjem, masovne vakcinacije od početka sledeće godine, u januaru, februaru i u martu i nadamo se da bi posle Uskrsa život mogao da se vrati u normalu", rekao je Henkok, preneo Rojters.

Henkok je ocenio da je vest o novoj, efikasnoj vakcini kompanije Astra Zeneka koja je nastala u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, sjajna vest.

"Naručili smo 100 miliona doza i ukoliko sve bude teklo po planu, masovno vakcinisanje počelo bi od starta naredne godine", najavio je Henkok i potvrdio da slede dodatne provere bezbednosti AstraZenekine vakcine pre dobijanja konačne dozvole za upotrebu od nadležnog regulacionog tela.

Oksfordska vakcina će koštati tri dolara?

Vakcina protiv korona virusa koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom koštaće između tri i četiri dolara, preneo je danas britanski Telegraf.

"Oksfordska vakcina je vakcina za ceo svet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspešno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan celoj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima", piše u tekstu Telegrafa.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama sveta, dodaje se u tekstu.

"Sa cenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo delić cene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo", navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svet".

"Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje", rekao je Polard.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

I vakcina kompanije „Astra Zeneka“ pokazala visoku efikasnost

Izvor: eKlinika.rs, 23.Nov.2020

Kompanija „Astra Zeneka“ saopštila je da bi vakcina protiv korona virusa koju razvija mogla da bude. 90 odsto efikasna, i to bez propratnih efekata, prenela je danas agencija Rojters. Izvršni direktor kompanije „AstraZeneca“ Paskal Soriot rekao je da je veliki plus njihove vakcine protiv korona...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.