Izvor: Blic, 18.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'As' proizvodi asove

'As' proizvodi asove

NOVI PAZAR - Omladinski fudbalski klub 'As' iz Novog Pazara ima u sportskom pogonu 269 dece starosti od osam do 16 godina. Među njima je šest reprezentativaca, a takmičari ovog mladog kluba već četiri godine ravnopravno se takmiče sa vršnjacima iz velikih klubova.

- Fudbal je najpopularniji sport među mladima na ovim prostorima, pa je formiranje kluba bilo neophodno. Učimo decu fudbalskoj abecedi i veoma smo zadovoljni, a imamo plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da, kad deca porastu, formiramo i seniorsku ekipu. Do sada su naši pioniri i petlići bili prvaci Raškog okruga i to nam daje motiv da nastavimo sa radom - rekao je direktor kluba 'As' Adem Preljević.

Sa mladim fudbalerima rade treneri Staniša Sretenović, Mile Nedeljković i lekar Albin Totić. Deca svakodnevno treniraju po 90 minuta na modernom mini-stadionu dimenzija 36 x 20 metara. Stadion ima svlačionicu i veštačku travu, a Fudbalski savez Srbije pomogao je klubu 'As' prilikom opremanja stadiona koji vredi oko 45.000 evra. 'Asovi' reprezentativci Alen Mašović, Mirsad Brunčević, Dželil Đerlek, David Simović, Emil Osmanović i Dino Mujković savesni su sportisti i dobri đaci. Kažu da su mnoge fudbalske poteze naučili tokom proteklog Mondijala u Nemačkoj, a njihovi uzori su Zidan, Ronaldinjo, Anri.

- U klubu nema mesta za loše đake. Takvi nam ne trebaju, dokazano je da najveće sportske uspehe postižu savesna deca koja imaju dobre rezultate u školi. Treneri im stalno ponavljaju da je talenat samo zrno uspeha, a garant za uspeh je samo rad - kaže direktor Preljević.

Treneri Sretenović i Nedeljković kažu da Novi Pazar ima dobru fudbalsku perspektivu i da su njihovi mladi puleni željni uspeha i dokazivanja. Treneri očekuju da će se među poletarcima u 'Asu' naći naslednici fudbalskih legendi Novog Pazara Župića, Beširovića, Halilagića.

Glavni cilj kluba je odgoj fudbalskih talenata i formiranje seniorskog tima. Jedna od glavnih prepreka na tom putu biće brojni menadžeri koji su već bacili oko na neke mlade asove 'Asa'.

Enes Halilović

Alarmantno u porodilištu Novorođenčad na infuziji zbog velike vrućine

Tokom vrelih letnjih meseci bebe i porodilje izložene su teškim mukama na pojedinim odeljenjima Ginekološko-akušerske klinike u Nišu zbog nedovoljnog broja klima-uređaja. Čim živa pređe 35 stepeni na termometru, novorođenčad smeštena u bebi bloku često su prinuđena da primaju infuziju zbog pregrejavanja, u laktarijumu njihove majke kolabiraju od velike vrućine, a dijagnostički aparati otkazuju poslušnost. Direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Srbobran Trenkić potvrđuje za 'Blic' da GAK-u hitno nedostaje bar pet klima-uređaja!

- Imamo velike probleme jer se tek rođene bebe često pregrejavaju kad je u sobama pretoplo. Kad je napolju 35 stepeni, u bebi bloku je najmanje 30 stepeni. Tek rođena deca ne mogu sama da regulišu temperaturu, jer im nisu još dovoljno razvijeni ti centri pa pregrejane bebe često moramo da rashlađujemo i dajemo im infuziju... Da su prostorije klimatizovane, ne bismo morali da ih nepotrebno izlažemo ovim terapijama. Primorani smo i da bebicama svlačimo benkice i često na sebi imaju samo 'pampers pelene'. Imamo klime koje su stare više od dve decenije, vrlo su bučne i više greju vazduh nego što ga hlade - priča neonatolog dr Gordana Jovanović. U bebi bloku, u kome su i inkubatori, kao i intenzivna nega za bebe, na prevelikoj vrućini se dešava da aparati ne funkcionišu dobro.

- Zbog visokih temperatura ultrazvuk i aparate na intenzivnoj sa osetljivim senzorima ne možemo da koristimo. Takođe, u laktarijumu, u sobi u kojoj majke izmuzavaju mleko za decu koja ne mogu sama da sisaju, često je toliko nesnosna vrućina da kolabiraju. Bebi blok može da primi 80 beba, a u julu je konstantno bila velika gužva. Strašno je bilo kad je temperatura vazduha prelazila 30 stepeni - dodaje dr Jovanović.

Teško je i majkama sa tek rođenim bebama koje su u sobama sa bebi frendli programom, jer postojeće stare klime ili ne rade ili greju umesto da hlade. U 11 soba ima po tri postelje, a sobe su okrenute ka zapadu ili istoku, što znači da su većim delom dana na suncu.

- Ovde sam tri dana i stvarno je nesnosna vrućina. Beba je pored mene i non-stop se znoji. U sobi postoji rashladni uređaj koji ne radi. Kad otvorimo prozor, posebno noću da se malo rashladimo, i nas i decu sve izujedaju komarci, jer je preko puta klinike park Čair. Stvarno je pakleno u ovoj sobi - priča Nišlijka Milica Mladenović. Aleksandra Mitić iz Niša, majka tek rođenih devojčice i dečaka, ima dupli problem jer joj stalno donose na podoj po jedno dete u pretoploj sobi.

- Ovde je kao u nekom kotlu. Evo, moj krevet je pored prozora i kad upeče sunce, mislim da ću da poludim. Pakleno je, stalno sam znojava. Plašim se da ću da zbog promaje da se razbolim, još više me je strah za moju devojčicu - uzbuđeno priča Jelena Veljković.

Teški pacijenti se kupaju u znoju i na još nekim klinikama u niškoj bolnici gde nedostaju klime. Prof. dr Trenkića kaže da KC urgentno treba 37 klima-uređaja.

Vesna Torović - Branko Janačković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.