Arnautović: Zahtevi za ponovno brojanje glasova preuranjeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 16:16

Arnautović: Zahtevi za ponovno brojanje glasova preuranjeni

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je danas da je bilo kakav zahtev za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova preuranjen jer, prema Izbornom zakonu BiH, CIK taj proces počinje tek nakon što utvrdi rezultate.

Arnautović je podsetio da Izborni zakon predviđa dve pravne situacije - utvrđivanje izbornih rezultata i potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.

"Sve dok ne utvrdimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu", rekao je Arnautović za Srnu i dodao da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.

Naveo je da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mesta u 70 opština i gradova u BiH.

Svaki zahtev, kazao je, biće pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske - PDP-a i SDS-a.

Predsednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtev za ponovno brojanje glasova za nivo predsednika Republike Srpske.

CIK: Dodik i Cvijanović i dalje u prednosti

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je nove preliminarne rezultate koji potvrđuju veliku prednost Željke Cvijanović za srpskog člana Predsedništva BiH i Milorada Dodika za predsednika Republike Srpske u odnosu na njihove protivkandidate.

Prema podacima CIK, Dodik je osvojio 281.369 glasova ili 48,30 odsto, dok je njegov protivkandidat Jelena Trivić osvojila 252.603 glasova ili 43,36 odsto.

Ovaj rezultat je zasnovan na osnovu 95,13 odsto obrađenih biračkih mesta.

Za potpredsednike Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda i dalje su u vođstvu Senad Bratić sa podrškom od 1,75 odsto, odnosno Davor Pranjić sa podrškom od 0,27 odsto.

Cvijanovićeva je osvojila 304.820 glasova ili 52,59 odsto, dok je kandidat SDS Mirko Šarović osvojio 208.613 glasova ili 35,99 odsto.

Ovaj rezultat je zasnovan na osnovu 95,49 odsto obrađenih biračkih mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik CIK BiH: Prvo utvrđujemo rezultate, pa razmatramo prigovore

Izvor: Danas, 05.Okt.2022

Predsednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je da je ponovno brojanje glasova moguće tek pošto CIK utvrdi rezultate glasanja, kako je to definisano Izbornim zakonom BiH.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.