Andrićeva nagrada Mirku Demiću

Izvor: RTS, 10.Okt.2009, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrićeva nagrada Mirku Demiću

Ovogodišnji dobitnik "Nagrade Ivo Andić" je Mirko Demić iz Kragujevca, za zbirku pripovedaka "Molski akordi".

Tradicionalno, na rođendan nobelovca Ive Andrića, predsednik Upravnog odbora njegove Zadužbnine akademik Miroslav Pantić uručio je Mirku Demiću Andrićevu nagradu za 2008. godinu, za knjigu pripovedaka " Molski akordi" u izdanju zrenjaninske "Agore"

Predsednik žirija Miroslav Egerić je u ime i ostalih članova, Milivoja Nenina i Dušice Potić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pročitao obrazloženje jednoglasne odluke da je u nagrađenoj knjizi autor "ukrstio različite periode naše prošlosti i istorijske ličnosti sa savremenicima da bi došao do univerzalnih istina".

 

Demić je u uzvratoj besedi, koju je naslovio "Kalfensko slovo o granicama", osetio potrebu da Andrića označi kao svog učitelja koji ga je "ovim priznanjem iz poslednje klupe premestio u jednu od onih bliže sebi".

Na osnovu testamenta Ive Andrića, posle njegove smrti je ustanovljena nagrada sa njegovim imenom. Do sada je "Nagrada Ivo Andrić" uručena 24 puta. Nagrada se dodeljuje u Beogradu, za priču ili zbirku priča. Među dobitnicima nagrade sa imenom našeg jedinog nobelovca su najčešće najveća imena koja pišu na srpskom jeziku.

Ko je Mirko Demić 

Mirko Demić je rođen 1964. godine u Gornjem Klasniću, kod Gline.

U književnosti a ujedno i bibliotekarstvu je od 1995. godine. Najpre na Filozofskom fakultetu u Petrinji, a onda u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić" u Kragujevcu.

U vremenu od 1996. do 2002. godine bio je glavni urednik bibliotečkog lista Kragujevačko čitalište.

Bavio se bibliografskim radom; u Ljetopisu SKD "Prosvjete" iz Zagreba obajavio je Bibliografiju "Srpskog glasa" iz Topuskog (1990-1995).  Takođe, priredio je tri knjige iz baštine Srba iz Hrvatske: "Buna u Banovini u Klasniću 1883.", Đorđa A. Petrovića, "Talasi i eseji" i "Tmurni dnevi", Milana Budisavljevića.

Pored toga, objavio je sedam svojih proznih knjiga i jednu publicističku. Pretposlednja "Molski akordi" dobila je Nagradu Ivo Anrić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pisac Mirko Demić dobitnik Andrićeve nagrade

Izvor: NaDlanu.com, 10.Okt.2009

BEOGRAD, 10. oktobra 2009. (Beta) - Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča za 2008. godinu uručena je u subotu u Zadužbini Iva Andrića Mirku Demiću za knjigu pripovedaka "Molski akordi" koju je objavila Izdavačka kuća "Agora" iz Zrenjanina. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Andrićeva nagrada Mirku Demiću

Izvor: B92, 10.Okt.2009

Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča za 2008. godinu uručena je u Zadužbini Iva Andrića Mirku Demiću za knjigu pripovedaka "Molski akordi" koju je objavila Izdavačka kuća "Agora" iz Zrenjanina...Predsednik žirija koji je odlučivao o dobitniku Andrićeve nagrade, Miroslav Egerić rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.