Amerika optužila Iran za napad na naftne tankere

Izvor: B92, 13.Jun.2019, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika optužila Iran za napad na naftne tankere

Američki državni sekretar krivi Iran za "napad bez povoda" na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo okrivio je Iran za "napade bez povoda" na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

On je rekao da su SAD napravile procenu zasnovanu na obaveštajnim podacima o oružju koje je upotrebljeno.

Visoki državni zvaničnik Irana ranije je izjavio za BBC da "Iran nije povezan" sa eksplozijama koje su se dogodile u četvrtak ujutro.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Desetine članova posade preživelo je eksploziju japanskih tankera Kokuka Hrabri i Front Alter, koji su u vlasništvu Norveške.

"Procena Sjedinjenih Država je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade", izjavio je američki državni sekretar na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

"Ove tvrdnje zasnovane su na obaveštajnim podacima, korišćenom oružju, nivou stručnosti koji je potreban da operacija bude izvršena, nedavnim sličnim napadima Irana na brodove, kao i činjenici da nijedna posrednička grupa koja radi u tom području nema resurse i znanje da deluje s tako visokom stopom sofisticiranosti. "

"Ovo je samo poslednji u nizu napada koji je podstakla Islamska Republika Iran i njeni sateliti protiv američkih i savezničkih interesa.

"Gledano u celini, ovi napadi bez povoda predstavljaju jasnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, napad na slobodnu plovidbu i neprihvatljivu eskalaciju tenzija od Irana", rekao je Pompeo.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika optužila Iran za napad na naftne tankere

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2019

Američki državni sekretar krivi Iran za „napad bez povoda" na dva naftna tankera u Omanskom zalivu...Američki državni sekretar Majk Pompeo okrivio je Iran za „napade bez povoda" na dva naftna tankera u Omanskom zalivu...On je rekao da su SAD napravile procenu zasnovanu na obaveštajnim podacima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.