Akcija Pokloni život u Domu vojske

Izvor: TvojPortal.com, 05.Jul.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija "Pokloni život" u Domu vojske

/juzne vesti/ NIŠ - Dobrovoljna akcija tipizacije krvi potencijalnih davalaca matičnih ćelija "Pokloni život" biće održana u subotu, 9. jula od 9h do 18h u Domu vojske pod neposrednim rukovođenjem prof. dr Nadežde Basare, direktora Interne klinike bolnice Sankt Franciskus u Flensburgu u Nemačkoj.


Neposredni povod ove akcije je što Nišlija Tomislav Cvetković (34) boluje od akutne linfoblasne leukemije tipa B (B – CCLC 91.0) i potreban mu je davalac podudarnih matičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << ćelija za izlečenje.
Cvetković je lečen 30 meseci u Nišu (od 2008. godine) i nakon 6 meseci od zadnje terapije održavanja dolazi do relapsa bolesti. Oženjen je, supruga Jovana doktor medicine je u 5 mesecu trudnoće. Kako su u našoj zemlji iscrpljene sve mogućnosti lečenja a na osnovu HLA tipizacije ne postoji podudarnost kod njegova dva brata, niti roditelja, organizujemo dobrovoljnu akciju tipizacije građana Niša potencijalnih donatora matičnih ćelija starosti od 18 do 55 godina.
Akciju tipizacije u potpunosti podržava i troškove tipizacije finansira SMS Stiftung, Nemačka i bolnica St. Franciskus Hospital (Bolnica u kojoj se trenutno leči Tomislav Cvetković), a zahvaljujući inicijativi uprave klinike u Flensburgu (direktoru, dr Ulter i posebno prof. dr Basari), kao i ličnom angažovanju dipl. ing Branislava Basare i osoblja SMS Stiftunga, biće omogućeno da se kroz proces tipizacije, u koji će biti uključeno preko 1.000 dobrovoljnih davalaca, pronađe podudarni ne porodični davalac za alogenu transplataciju matičnih ćelija hematopoeze, obzirom da na osnovu prethodno urađene HLA tipizacije (pretragom podataka u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu) nije nađen podudarni davalac u Republici Srbiji, a prema izveštaju prof dr Nadežde Basare trenutno nije nađen podudarni davalac ni u bazama podataka u celom svetu.
Kako je prema važećem protokolu lečenja transplatacija matičnih ćelija jedini vid lečenja i jedina šansa za duže preživljavanje, akciju tipizacije u rodnom gradu pacijenta, Nišu, u potpunosti podržavaju Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Klinički centar Niš, a posebno Klinika za hematologiju i imunologiju, Skupština grada Niša i veliki broj dobrovoljnih davalaca koji će se odazvati ovoj akciji. Napominjem da će se za tipizaciju uzimati periferna krv i da će prema važećim etičkim standardima davaci periferne krvi potpisati informisani pristanak (informed consent).
Ova humanitarna akcija biće održana i sa ciljem podizanja svesti građana Srbije o transplataciji i donatorstvu organa i tkiva, kako bi se povećao broj donatora i smanjila dužina čekanja na organe i matične ćelije za transplataciju.

nišdom vojskejuzna srbijahumanitarna akcijasubota 9.jul

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcija "Pokloni život" u Domu vojske

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jul.2011

Dobrovoljna akcija tipizacije krvi potencijalnih davalaca matičnih ćelija "Pokloni život" biće održana u subotu, 9. jula od 9h do 18h u Domu vojske.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.