Matične ćelije za obolelog od leukemije

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matične ćelije za obolelog od leukemije

U akciji u subotu očekuje se 2.000 učesnika koji će testirati krv kako bi se utvrdilo da li njihove matične ćelije mogu da pomognu

Niš – Potencijalni davaoci matičnih ćelija nigde u našoj zemlji nisu registrovani, ne zato što ne postoje osobe koje bi želele da pomognu onima kojima je to neophodno, već zbog toga što do sada nisu organizovane akcije za tipizaciju matičnih ćelija potencijalnih davalaca. Prva takva akcija zakazana je za 9. jul pod nadzorom poznate >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << medicinske ustanove „Sankt Franciskus”, iz nemačkog grada Flensburga. Povod za akciju je izuzetno nastojanje Klinike za hematologiju niškog Kliničkog centra, Univerziteta i Medicinskog fakulteta i gradskog rukovodstva Niša da se pomogne mladom Nišliji Tomislavu Cvetkoviću (33) obolelom od leukemije.

– Dolazi nam ekipa cenjenih svetskih stručnjaka, sa profesorkom dr Nadeždom Basarom na čelu, direktorkom Interne klinike u Flensburgu, koja je i podstakla široku kampanju pod nazivom „Pokloni život” u našoj zemlji. U Klubu Vojske Srbije biće organizovana akcija za tipizaciju matičnih ćelija potencijalnih davalaca, budući da je našem sugrađaninu, posle uspešnog lečenja u prethodne tri godine, ali i povratka akutne leukemije, neophodno presađivanje koštane srži – rekao je na konferenciji za novinare pred ovu akciju dr Tomislav Vukićević, sa Klinike za hematologiju u Nišu.

Našoj javnosti dr Basara je poznata po tome što je u nemačkoj bolnici lečila mnogo naših građana, a među njima i Željka Mitrovića, vlasnika TV „Pink”.

Akciju tipizacije matičnih ćelija u Nišu, koja će za sve učesnike biti besplatna, finansijski su podržale humanitarna organizacija „SM Stifung” iz Nemačke i Interna klinika u Flensburgu, u kojoj se trenutno nalazi na medicinskim ispitivanjima oboleli Tomislav Cvetković.

Prvi put u Srbiji na osnovu analize dobrovoljno date krvi Nišlija, ali i stanovnika ostalih gradova iz cele zemlje moći će da se utvrdi genetski kod svakog pojedinca. Značajnije je, svakako, što će svi podaci dobijeni ovom analizom biti svrstani u svetsku bazu podataka, upravo zahvaljujući činjenici da u Nemačkoj takva baza postoji i povezana je sa svim razvijenim zemljama u svetu, a u Srbiji je još nema.

Prof. dr Slađana Filipović, sa Klinike za onkologiju, posebno je istakla da do sada ni u porodici obolelog mladića, ni u postojećim bazama podataka nije pronađen podudarni davalac matičnih ćelija za Tomislava Cvetkovića.

– Vrlo je moguće, s obzirom na to da se očekuje da će se najmanje dve hiljade ljudi odazvati na poziv i učestvovati u ovoj akciji, da bude utvrđeno postojanje adekvatnog donora koštane srži. To bi za obolelog mladića značilo novi život. Od značaja je, bez ikakve sumnje, što će kod svakog pojedinca koji se uključi u akciju, kroz dobijeni genetski kod moći da se utvrdi, ali i predupredi svako potencijalno oboljenje. Tipizacija se radi kroz analizu krvi i samim tim odmah treba otkloniti sve predrasude da je to bolno i da se koštana srž vadi iz kostiju kako bi se određivali potencijalni davaoci matičnih ćelija – rekla je dr Filipović.

Akcija se organizuje u subotu od devet do 16 časova.

Toma Todorović

objavljeno: 06.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.