Ajs-Tijeve pesme na meti mađarskog saveta za medije

Izvor: Blic, 08.Jan.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajs-Tijeve pesme na meti mađarskog saveta za medije

BEČ - Novoustanovljeni medijski savet Mađarske poveo je istragu protiv jedne radio stanice zbog puštanja pesama američkog repera Ajs-Tija koje bi "mogle uticati na fizički, moralni i mentalni razvoj maloletnika", saopštile su danas međunarodna novinarska organizacija SEEMO (Medijska mreže jugoistočne Evrope) i Međunarodni institut za štampu (IPI).

Istraga protiv radija Tilos pokrenuta je u septembru, a povodom emitovanja dve Ajs-Tijeve pesme, navodi se u pismu saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je postovano na veb sajtu ove stanice.

Prema oceni saveta, stihovi emitovanih pesama su "neprijatni" i njima se krše odredbe Zakona o radio-televizijskom emitovanju, a u vezi sa materijalima koji mogu uticati na fizički, moralni i mentalni razvoj maloletnika.

Mađarski zakon o medijima stupio je na snagu prošle subote, a prema njegovim odredbama, radio i TV stanicama može biti naloženo da plate i do 730.000 evra kazne zbog ponašanja koja su u suprotnosti sa "javnim interesom, javnim moralom i javnim redom". Kažnjivo je i emitovanje "delimičnih informacija", pri čemu nije dovoljno razjašnjeno u čemu se sastoji kršenje zakona, podseća SEEMO.

U odgovoru na obaveštenje Saveta, stanica Tilos je navela da su pesme otpevane na engleskom - jeziku koji govori tek manjina maloletnika u Mađarskoj - pri čemu je zvaničnom istagom utvrđeno da je razumevanje stihova otežano zbog upotrebe kolokvijalnih izraza.

Kako je radio stanica ocenila, pošto mala manjina njenih slušalaca spada u maloletnike, Tilos ne bi smeo da bude obavezan da ovakve pesme emituje posle 21 sat, kako zakon inače nalaže.

Medijska regulativa u Mađarskoj je poslednjih meseci na meti žestokih kritika.

Naročito je na udaru novi zakon o medijima koji se smatra suviše restriktivnim i koji novom Savetu daje široka ovlašćenja za kažnjavanje medija u slučaju da prekrše široko postavljene a nedovoljno definisane propise, navode SEEMO i IPI u zajedničkom saopštenju.

Ove organizacije su prošlog meseca upozorile da je, na osnovu nalaza njihove misije u Mađarskoj, zakon o medijima usvojen "bez široke, otvorene rasrave sa medijskim profesionalcima". Takođe su tom prilikom ocenile da Mađarska, koja preuzima predsedavanje Evropskom unijom, mora da služi kao primer standard medijskih sloboda u regionu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ajs-Tijeve pesme na meti mađarskog saveta za medije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2011

BEČ -..Novoustanovljeni medijski savet Mađarske poveo je istragu protiv jedne radio stanice zbog puštanja pesama američkog repera Ajs-Tija (Ice-T) koje bi "mogle uticati na fizički, moralni i mentalni razvoj maloletnika", saopštile su danas međunarodna novinarska organizacija SEEMO (Medijska mreže...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.