Afričko staro baobab drveće izumire alarmantnom brzinom

Izvor: N1 televizija, 12.Jul.2018, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afričko staro baobab drveće izumire alarmantnom brzinom

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života", izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla poslednjih godina.

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina, prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants".

Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, navodi se u studiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Sumnja se da na to utiču klimatske promene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima, dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti. Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled. Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih delova.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.