Aerodrom Batajnica promenio ime,zvaće se po OVOM pilotu

Izvor: Mondo, 26.Jun.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodrom Batajnica promenio ime,zvaće se po OVOM pilotu

Aerodrom Batajnica se od sada zvanično zove – Vojni aerodrom "Pukovinik – pilot Milenko Pavlović", pišu danas mediji.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Kako Tango Six saznaje, načelnik Generalštaba Vojske Srbije doneo je 6. juna odluku da se vojni aerodrom "Batajnica" preimenuje u Vojni aerodrom "Pukovnik – pilot Milenko Pavlović".

Odluka o preimenovanju već je stupila na snagu i njom se najveći namenski vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije više ne zove po geografskom pojmu već po jednom od najslavnijih pilota lovaca u modernoj istoriji jugoslovenskog i srpskog RV i PVO.

HEROJ: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću"

Pavlović je u vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju bio komandant tadašenjeg 204. lovačkog avijacijskog puka. Poginuo je u borbenoj misiji 4. maja 1999. godine nedaleko od rodnog Valjeva.

Vojska Srbije, pre svega RV i PVO baštinili su sećanje na Pavlovića, o njegovoj pogibiji snimljen je dokumentarac, njegovo ime nosi ulica koja vodi do batajničkog aerodroma a 101. lovačka avijacijska eskadrila nazvala je i jedan lovac MiG-29 (18351) po njemu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.