ANALIZE POKAZALE: Fekalije i krv ofarbale Dunav u crveno! Opasnost za zdravlje ljudi!

Izvor: Kurir, 30.Jul.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANALIZE POKAZALE: Fekalije i krv ofarbale Dunav u crveno! Opasnost za zdravlje ljudi!

Bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok biološka upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode

NOVI SAD - Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav.

U izveštaju se navodi da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok biološka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

Sve to, kako se navodi, utiče na zdravlje ljudi, kao i na ekosistem. U uzorcima je utvrđeno prisustvo eritrocita i leukocita. U vodi je pronađena i velika količina bakterija, najviše Ešerihije koli, ali je voda negativna na hemikalije poput pesticida, ugljovodonika, arsena, olova, hroma, bakra, nikla, cijanida...

"Prisustvo izolovanih bakterija i bioloških indikatora ima uticaj na zdravlje ljudi, posebno osetljive populacije i istovremeno ukazuje na potrebu utvrđivanja mikrobioloških opasnosti koje ispoljavaju uticaj kako na čoveka, tako i na ekosistem. Analizirana otpadna voda je opterećena organskim materijama, a da li su to uobičajene vrednosti za taj ispust korisnik će utvrditi poređenjem sa pređašnjim rezultatima kontrole", navodi  se u izveštaju Instituta.

Kako je taj kanalizacioni izliv u vezi sa brojnim zagađivačima, inspekcijama se predlaže da ispitaju svaki od njih, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Uzas!!! #NoviSad #Dunav pic.twitter.com/i5JVmzSWWH

(RTV)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.