Potvrđeno pisanje 021: Crvena tečnost ispuštena u Dunav jeste krv

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno pisanje 021: Crvena tečnost ispuštena u Dunav jeste krv

Crvena tečnost ispuštena u Dunav proteklog petka sadržala je veliku količinu eritrocita i leukocita, odnosno krvi, pokazao je zvanični izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Odeljenja za higijenu i ekologiju, koji je potvrdio ranija pisanja 021.

Prema pomenutom izveštaju, kod uzrokovane vode bila je primetna promena boje u bledoružičastu, karakterističnog mirisa na produkte organske razgradnje i uz prisustvo vidljivih otpadnih materija.

U vodi je pronađena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i velika količina fekalija i bakterija, najviše ešerihije koli, ali je zato voda bila negativna na hemikalije poput pesticida, ugljovodonika, arsena, olova, hroma, bakra, nikla, cijanida...

"Generalno, analizirana otpadna voda je opterećena organskim materijama, a da li su to uobičajene vrednosti za taj ispust korisnik će utvrditi poređenjem sa pređašnjim rezultatima kontrole", navodi se u izveštaju Instituta. Međutim, i samo prisustvo bakterija ima ozbiljan uticaj na zdravlje ljudi. "Prisustvo izolovanih bakterija i bioloških indikatora ima uticaj na zdravlje ljudi, posebno osetljive populacije i istovremeno ukazuje na potrebu utvrđivanja mikrobioloških opasnosti koje ispoljavaju uticaj kako na čoveka, tako i na ekosistem", piše u Izveštaju.

Da je između ostalog u vodi pronađena i krv, svedoči podatak da je "u svakom vidnom polju nađeno preko 100 ćelija koje po veličini i obliku odgovaraju eritrocitima, a nađene su i ćelije koje po veličini i obliku odgovaraju leukocitima u istom broju". Kompletan izveštaj može se pogledati OVDE.

Inače, inspekcijske ekipe pokrajinskog Odeljenja za vodoprivredu trenutno u punom kapacitetu ispituju sva preduzeća koja ispuštaju otpad u kanalizaciju, a priključena su na kolektor odakle je crvena materija završila u Dunavu. Rezultati njihove istrage, koja bi trebalo da pokaže ko je otpad pun krvi ispustio u Dunav, biće poznati za nekoliko dana.

Vučević: Reagovati što pre

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević apelovao je na sve relevantne činioce da u svom delokrugu rada preduzmu neophodne mere kako bi se otkrio uzrok i izvor tog problema.

"Apelujem na sve nadležne organe da u što kraćem roku reaguju i utvrde činjenično stanje vezano za izlivanje krvi i ostalih otpadnih materija u Dunav. Zahtevam da nadležni u punom kapacitetu ispitaju sve potencijalne subjekte koji su mogli biti uzrok ovom stanju i da Novosađani što pre dobiju odgovore ko je ispustio otpad pun krvi u našu reku i da odgovorna lica budu sankcionisana", rekao je Vučević. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Analiza "crvene vode" potvrdila prisustvo krvnih elemenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2015

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav. Analiza crvene boje koja se pre šest dana pojavila u ispustu kanalizacije u Dunavu kod Novog Sada upućuje na visoko organsko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.