Analiza crvene vode potvrdila prisustvo krvnih elemenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza "crvene vode" potvrdila prisustvo krvnih elemenata

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav. Analiza crvene boje koja se pre šest dana pojavila u ispustu kanalizacije u Dunavu kod Novog Sada upućuje na visoko organsko zagađenje, kažu u Institutu. U crvenoj otpadnoj vodi pronađena je velika količina fekalija i bakterija, najviše ešerihije koli ali i elemenata koji oblikom i bojom upućuju na eritrocite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i leukocite.

U izveštaju se, naime, navodi da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok biološka upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

Sve to, kako se navodi, utiče na zdravlje ljudi, kao i na ekosistem. U uzorcima je utvrđeno prisustvo eritrocita i leukocita.

Kako je taj kanalizacioni izliv u vezi sa brojnim zagađivačima, inspekcijama se predlaže da ispitaju svaki od njih, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Uradili smo vrlo širok set analiza, uradili smo seriju metala i metalurga koji mogu biti nosioci pigmenata i koji bi mogli da donesu takvu boju, uradili smo organske polutante koji bi mogli da upućuju na pesticide i svi ti rezultati govore da toga nije bilo prisutno u vodi", kazala je za RTV Biserka Mihajlović, specijalista sanitarne hemije iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Na naše pitanje na šta bi moglo da upućuje pojava eritrocita i leukocita u analiziranom sedimentu crvene vode, Mihajlovićeva je kazala da su to elementi koji odgovaraju tim vrednostima ali da su neophodna i dodatna ispitivanja.

"To može da navede na neke krvne elemente ali bi apsolutno trebalo pozabaviti time i dokazati da li je to-to", ukazala je ona.

U javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija, međutim, tvrde da je najvažnije da u vodi nema pesticida i metala i da, kako kažu, nema opasnosti po zdravlje i bezbednost građana. O eritrocitima i leukocitima ne žele da spekulišu.

"Kada kažemo da nema opasnosti po bezbednost i zdravlje kupača i građana, nema opasnosti u odnosu na ono što se redovno ispušta na kanalizacionom ispustu ovde na Keju", kaže za RTV Aleksandar vukovac, porparol vodovoda i Kanalizacije. On je, međutim saglasan, da se iz izveštaja Instituta za javno zdravlje jasno vidi da je crvena otpadna voda prešla granicu dozvoljenih parametara ali da definitivno nema većeg odstupanja u odnosu na otpadnu vodu koja se tu ispušta.

Čak i ako se utvrdi da je crvenilo Dunava prouzrokovala krv iz obližnjih klanica iz Vodovoda tvrde da to nema nikakvog uticaja na pijaću vodu u Novom Sadu.

Dobijeni rezultati su daleko iznad republičke uredbe o graničnim vrednostima o otpadnim vodama koje mogu da se ispuštaju u reku, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U naredim danima, sva preduzeća koja ispuštaju otpad u kanalizaciju a koja su priključena na kolektor iz kojeg je u Dunav istekla crvena tečnost, biće pod budnim okom Inspekcije pokrajinskog odeljenja za vodoprivredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dunav pocrveneo zbog fekalija i krvi!

Izvor: Mondo, 30.Jul.2015

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je analizu uzoraka vode ispuštene u blizini kanalizacionog otvora na Keju u Novom Sadu, nakon izlivanja tečnosti crvene boje u Dunav...Foto: 021.rs..  U izveštaju se navodi da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje, dok biološka upućuje...

Nastavak na Mondo...

Mrlja na Dunavu od fekalija, eritocita, leukocita...

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2015

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je danas analizu uzoraka vode ispuštene u blizini Beogradskog keja u Novom Sadu, nakon izlivanja crvene tečnosti u Dunav koja ukazuje na sveže fekalno zagađenje...U izveštaju Instituta se navodi da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.